DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

V samotnom obvinení, keby ste si ho prečítali, pán redaktor sa hovorí, že to, čo ho napr. obviňujú Roberta Fica a Kaliňáka je zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ale nehovorí sa o tom, akým spôsobom tie informácie, ktoré sa ukázali pravdivé o daňových prešľapoch pána Matoviča, rovnako Andreja Kisku, boli falšované alebo zneužité. Toto je priamo tam napísané, ale je tam napísané taký nezmysel, že v podstate Robert Fico to nemyslí úprimne s tým, že obhajuje tých, čo sú perzekvovaní politicky, ale že to je len politicky pre jeho, pre jeho politickú stranu.

Blanár a Korčok v Na telo - 03.05.2022
Neoveriteľné

Podľa obvinenia Fico a Kaliňák ovládali zločineckú skupinu. Pomocou nej sa mali snažiť o likvidáciu politických oponentov za pomoci polície a finančnej správy. Taktiež sú obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, a ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, na čo naráža aj Juraj Blanár. 

Podľa uznesenia mali Fico s Kaliňákom využívať svoje postavenie na to, aby sa dostali k informáciam, ku ktorým by inak nemali prístup, a to práve pomocou skupiny vysokopostavených ľudí, ktorým zadávali svoje požiadavky. V uznesení  ďalej vyšetrovatelia píšu o svedectvách Imreczeho, Čecha a Rajeckého. Práve oni totiž mali pomôcť s odhaľovaním zločineckej skupiny z akcie Očistec. Pokyny skupine mal zadávať práve Fico s Kaliňákom, ich cieľom mala byť diskreditácia Matoviča a Kisku, členmi skupiny mali byť aj Tibor Gašpar či Norbert Bödör. Obvinení však zrejme nie sú z toho, ako tieto informácie napokon používali, ako sa snaží Juraj Blanár naznačiť, ale za akých okolností sa k nim dostali.  

Je pravda, že informácie, s ktorými prišla strana Smer sú pravdivé. Bývalý prezident Kiska si podľa obžaloby neoprávnene uplatňoval nárok na vrátanie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, cez ktorú prezident financoval svoju predvolebnú kampaň.  Kiska po kontrole daňového úradu v roku 2015 veci napravil a firma dane doplatila. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2013 a 2014, pričom celková výška odpočtu mala byť 155-tisíc eur. V prípade odsúdenia mu hrozí trest odňatia slobody od 7-12 rokov. Exprezident pritom spáchanie trestného činu odmieta a za obvinením vidí pomstu Roberta Fica.

V roku 2017 strana Smer-SD obvinila Igora Matoviča zo spáchania daňových podvodov. Malo sa jednať o neodvedenie dane vo výške minimálne 70-tisíc eur. Keďže konanie sa týkalo rokov 2002 až 2004, v čase zverejnenia informácií boli skutky už premlčané.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia voči Ficovi a Kaliňákovi, sa k informáciam mal obvinený Tomáš Rajecký dostať na žiadosť Norberta Bodora. O tom, že Fico s Kaliňákom sa snažili o obvinenie prezidenta Kisku vypovedal aj František Imrecze, Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Fico však tvrdí, že ich svedectvá sú manipulované.

Či sa v uznesení píše o tom, ako úprimne Robert Fico myslí svoje vyhlásenia, sa nám overiť nepodarilo, nakoľko sa nejedná o verejne dostupný dokument.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2022
success
error