DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Slovenská republika, ministerstvo obrany robí zásadné kroky, aby sme sa konečne odstrihli od výzbroje od ruskej techniky.

Blanár a Korčok v Na telo - 03.05.2022
Pravda

Veľká časť výzbroje a techniky slovenskej armády pochádza ešte z čias studenej vojny, kedy bolo Československo súčasťou vojenského paktu Varšavskej zmluvy, v ktorej hlavnú úlohu hral Sovietsky zväz. Takisto väčšina zbraní Ozbrojených síl SR je sovietskej výroby.

S prestavbou zložiek slovenskej armády sa začalo ešte počas vlády Smeru, SNS a Most-Híd, kedy sa dohodli nákupy amerických vrtuľníkov Black Hawk, stíhačiek F-16 a protitankových raketových systémov Spike.

Rezort obrany už pod vedením ministra Jaroslava Naďa oznámil plán a proces modernizácie vojenskej techniky Ozbrojených síl. Týka sa najmä nákupu bojových obrnených vozidiel od niektorej z krajín NATO a nahradiť majú dosluhujúce vozidlá sovietskej výroby.

Ministerstvo obrany predstavilo aj zvýšené investície do armády, čo má viesť k navýšeniu počtu vojakov, ale aj nákup nových technológií, ako napríklad dronov.

Za prvok modernizácie možno považovať aj dodanie moderných amerických protiraketových systémov Patriot, ktoré nahradili sovietske systémy S-300, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine v záujme ochrániť ukrajinské územie pred útokmi Ruska.

Výrok ministra Korčoka tak hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2022
success
error