DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Ten problém je v tom, dámy a páni, milí priatelia, že my sme odovzdali cudziemu štátu, ktorý je vo vojnovom konflikte, osobitý špeciálny systém protivzdušnej obrany v stámiliónovej hodnote, ktorý sme získali v rámci deblokácie ruského dlhu.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Nepravda

Slovenská republika získala systém S-300 po rozdelení Česko-Slovenska počas delenia federálneho majetku. O nákupe ďalšieho systému S-300 v rámci deblokácie ruského dlhu uvažovala Mečiarova vláda, nakoniec však tomu nedošlo. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Slovenská republika darovala Ukrajine 8. apríla svoj systém protivzdušnej obrany S-300. Tento systém sa nachádzal na území Slovenska už od rozdelenia Česko-Slovenska, kedy Slovensko získalo jediný kus S-300, ktorý Česko-Slovensko vlastnilo, pričom Česko si ponechalo dva stacionárne systémy S-200. 

Tretia vláda Vladimíra Mečiara prijala uznesenie o nákupe ďalšieho systému S-300 za 158 miliónov dolárov v rámci deblokácie ruského dlhu. Po nástupe Dzurindovej vlády v roku 1998 však nastali pochybnosti, či je takýto systém pre Slovensko vhodný a nebránil by integrácii do NATO. Dzurindova vláda sa nakoniec rozhodla od zmluvy odstúpiť.

Systém, ktorý Slovensko darovalo Ukrajine, nenadobudlo v súvislosti s deblokáciou ruského dlhu.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error