DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

V oficiálnych komunikačných prostriedkoch, v televízii, v novinách alebo portáloch, ktoré sú jasne pod cenzúrou Kremľa, sa už ukazuje a nie teraz, keď sme odovzdali S-300, už predtým, že ako by mala vyzerať potom neskôr tá Európa, no ale Slovensko tam nie je už na nej, na tej mape už tam nie je.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Zavádzajúce

Na portáli Pravda.ru vyšiel článok, ktorý je súčasťou ruskej propagandy a píše o „Veľkej Haliči“, nedá sa však na jeho základe usudzovať, že Rusko sa snaží o Európu, v ktorej by Slovensko neexistovalo. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Plány o budúcej Európe, ktoré Kollár spomína, sú obsahom článku na portáli Pravda.ru. Autor píše o pripojení veľkej časti východného Slovenska do nového štátu, tomu dáva názov „Veľká Halič“.  Článok je zaradený v sekcii “Názory - Spätná väzba čitateľov”, autorom je údajne Tihomir Zorić, politológ z Univerzity v Sarajeve. Jeho identitu však nie je možné potvrdiť. Denník N tvrdí, že ide zrejme o ukradnutú identitu. 

Webová stránka pravda.ru je podľa viacerých zdrojov (BBC, Guardian) súčasťou pro-kremeľskej propagandy. Bola založená Vadimom Gorsheninom, ktorý pracoval pre bývalého ruského prezidenta Dmytriho Medvedeva a v roku 2017 bol predsedom monitorovacieho výboru v Moskve. 

Pravda uverejnila článok, v ktorom navrhuje vytvorenie nového štátu. Ten by mal vzniknúť po tom, čo sa východná Ukrajina spojí s Ruskom. Nový štát sa podľa mapy, rozprestierať na územiach západnej Ukrajiny, Poľska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Moldavska. Hlavným mestom má byť Ľvov.  

Zorić odôvodňuje prekreslenie slovenských hraníc niekoľkými argumentami, ako napríklad, že Slovenská republika sa často zamieňa so Slovinskom a je „zrejme najpriemernejšou Európskou krajinou“. Zdôrazňuje polarizáciu slovenskej spoločnosti a rozdiely medzi západným hlavným mestom a východom, ktoré majú málo spoločné. Zorić tvrdí, že pripojenie východnej časti Slovenska by zjednotilo veľkú časť Rusínov, ktorí na území žijú a chcú byť zjednotení v jednej krajine. Južné Slovensko si podľa neho želá byť zjednotené s Maďarskom a Západné Slovensko sa chce spojiť s Českom.

Podľa stránky Pravda.ru autor článku, Tihomir Zorić, vyštudoval politológiu na Univerzite v Sarajeve a v popise má uvedené, že bol v každom demokratickom štáte vo východnej Európe. O autorovi článku sa však nedajú dohľadať žiadne ďalšie informácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error