DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Po druhé, fantasticky na tom zarábajú (pozn. USA), bol prijatý pred troma dňami zákon v Spojených štátoch o pôžičke, vojnovej pôžičke pre Ukrajinu, čiže Ukrajina to všetko perfektne v budúcnosti zaplatí.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Zavádzajúce

Americký Senát naozaj schváli zákon, ktorý umožní USA odovzdávať Ukrajine vojenskú pomoc s tým, že ju splatí neskôr. Nie je však pravdou, že celá americká pomoc Ukrajine je vo forme pôžičky. Neplatí teda, že „Ukrajina to všetko perfektne v budúcnosti zaplatí”. Keďže Robert Fico podsúva nepravdivý naratív, že USA poskytujú Ukrajine pomoc, len aby na tom finančne získali, hodnotíme tento výrok ako zavádzajúci.

6. apríla 2022 americký Senát oživil program Lend-Lease, ktorý má svoje korene v časoch Druhej svetovej vojny. Pomocou tohto programu mohli USA podporovať Spojencov v boji proti nacistickému Nemecku. Spojeným štátom program umožnil rýchlo zásobovať Spojencov bez časovo náročných administratívnych prekážok.

Sám Stalin za víťazstvo vo vojne pripísal Lend-Lease, ktorý prospel Veľkej Británii, Francúzsku, Číne a Sovietskemu zväzu. Neskôr aj Stalinov nástupca Chruščov podotkol, že Stalin častokrát opakoval, že nebyť pomoci USA, tak by Spojenci vojnu nevyhrali, lebo by stáli proti Nemecku jeden na jedného. Dlh Sovietskeho zväzu po jeho rozpade prešiel na Ruskú federáciu, Rusko má o tom dohodu s USA z roku 1993.

Lend-Lease zákon ohľadne Ukrajiny umožňuje USA de facto darovať vybavenie, pričom ustanovenia stanovujú, že Ukrajina to splatí USA neskôr.

Návrh zákona zatiaľ prešiel Senátom. Na to, aby sa stal zákonom, musí prejsť ešte Snemovňov reprezentantov a získať podpis prezidenta Bidena.

Nie je však pravdou, že celá pomoc Spojených štátov Ukrajine je vo forme pôžičky. Americký Kongres s novým federálnym rozpočtom schválil aj pomoc Ukrajine vo výške 13,6 miliardy dolárov.

Z tejto pomoci pôjde približne polovica (6,5 miliardy) na vojenskú pomoc - dodávky zbraní, ale aj zvýšenú prítomnosť amerických vojakov vo východoeurópskom regióne.

Na humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny USA vyčlenili 4 miliardy dolárov a na ekonomickú pomoc takmer 1,8 miliardy.

USA pomáhali Ukrajine brániť sa pred Ruskou agresiou už od anexie Krymu v roku 2014. Odvtedy Ukrajine poskytli pomoc vo výške 6,5 miliardy dolárov, dávno pred schválením Lend-Lease programu, o ktorom hovorí Fico.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error