DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Potom ste boli v Amerike, nakupovali ste F-16, nakupovali ste tieto systémy, kupovali ste Black Hawky, dokonca za fotku s Obamom ste sem doniesli 10 tých najťažších teroristov z Guantánama, týmto sa ohrozuje bezpečnosť Slovenska, pán Fico.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Zavádzajúce

Druhá vláda Roberta Fica a vláda Petra Pellegriniho Slovensko schválili kúpu deviatich vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a 14 stíhačiek F-16 Block 70/72. Slovensko prijalo osem väzňov zo zariadenia v Guantáname a to na základe dohody s vládou USA, prví väzni prišli na Slovensko v roku 2010. Išlo však o osoby, ktoré neboli podozrivé či obvinené z trestného činu terorizmu. Slovensko pritom nebolo jedinou krajinou, do ktorej USA väzňov premiestnilo, Barack Obama prijal Roberta Fica v roku 2013, teda 3 roky potom, čo Slovensko dohodu uzavrelo. Spájanie týchto dvoch udalostí hodnotíme ako zavádzajúce. 

Ministerstvo obrany SR v roku 2015 obstaralo deväť vrtuľníkov typu UH-60M Black Hawk. V tom čase ministerstvo viedol nominant strany SMER-SD, Martin Glváč. Postup rezortu obrany bol kritizovaný pre nedostatočnú transparentnosť, keďže ministerstvo nevyhlásilo otvorenú súťaž. 

V roku 2018 rezort obrany pod vedením nominanta SNS Petra Gajdoša schválil nákup 14 stíhačiek typu F-16 Block 70/72, vyrobených americkou spoločnosťou Lockheed Martin. O spôsobe obstarania stíhačiek prejavil pochybnosti Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), keďže ministerstvo obrany malo niektoré náležitosti týkajúce sa tejto kúpy tajiť. Pochybnosti vtedy ÚVO nezistil a vec postúpil Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ). Ten v analýze z júna 2021 zhodnotil, že nákup nebol opodstatnený. 

Podľa tlačovej správy rezortu obrany USA, Slovensko v roku 2009 s USA vytvorilo vzájomnú dohodu o prevzatí niekoľkých väzňov z amerického väzenského tábora v Guantáname. Táto bola súčasťou širšieho rámca transatlantickej spolupráce, v rámci ktorej Spojené štáty presídlili do európskych krajín istý počet väzňov. Na územie Slovenska prišli prví väzni v januári 2010. V najbližších rokoch SR postupne prijala celkovo osem bývalých väzňov.

V roku 2014, pri príležitosti prijatia posledných dvoch z nich sa hovorca Ministerstva vnútra SR Peter Lazarov vyjadril nasledovne: „Tak ako v prípade prvých transportov, aj v tomto ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé a ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre Slovensko nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko.” TASR upresňuje, že: „podľa amerického denníka New York Times uniknuté spisy týchto troch väzňov ukazujú, že armáda USA najneskôr v roku 2003 dospela k záveru, že nie sú spojení s al-Káidou ani s niektorým z lídrov Talibanu.“ V spojitosti s týmito osobami je preto označenie „najťažší teroristi“ nesprávne. 

Vtedajšieho predsedu vlády SR Roberta Fica prijal Barack Obama v novembri 2013.  Obsah stretnutia bol zameraný na širšiu bezpečnostnú spoluprácu SR s USA. 

Dohody o spolupráci v rámci prevzatia väzňov zo zariadenia v Guantáname USA uzatvorilo aj s mnohými inými európskymi štátmi. Nie je náležité hodnotiť prijatie väzňov Slovenskom ako splatenie osobných záväzkov vtedajšieho premiéra SR voči americkému prezidentovi, resp. vláde. Spájať návštevu Roberta Fica s prijatím väzňov je zavádzajúce. 

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error