DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Možno nie všetci vedia aj na Slovensku, máme zásobu uránu na ďalších 50 rokov.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 13.04.2022
Pravda

Slovensko má zásoby Uránu pri Košiciach. Odhady na koľko rokov by slovenským jadrovým elektrárňam vydržali sa líšia, tie najoptimistickejšie hovoria o 50-ročných zásobách. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Slovensko má zásoby uránovej rudy nachádzajúce sa v obci Jahodná pri Košiciach. Zásoby tejto rudy by mali patriť medzi najväčšie a najkvalitnejšie na svete. Podľa predbežnej štúdie sa v tejto lokalite môže nachádzať až 15-tisíc ton čistého uránu, čo by zodpovedalo 30-50 ročnej spotrebe Slovenska.

Slovenské elektrárne v dohľadnej dobe plánuje uviesť do prevádzky tretí blok atómovej elektrárne Mochovce a o dva roky neskôr aj štvrtý blok. To pravdepodobne zvýši spotrebu jadrového paliva na Slovensku, a teda skráti počet rokov, na ktoré by nám zásoby uránu vystačili.

Využitie tohto zdroja je pre Slovensko komplikované. Proti ťažbe sa postavili aktivisti aj obyvatelia mesta, ktorí spísali petíciu. Parlament v tejto súvislosti v roku 2014 schválili aj novelu geologického zákona, ktorá zakazuje ťažbu rádioaktívnych látok na území Slovenska. Výnimky zo zákazu majú byť možné len vtedy, ak ťažbu v referende schválili obyvatelia miest alebo obcí dotknutého územia. Ak by sa aj ťažba schválila, Slovensko nemá vybudovanú infraštruktúru na spracovanie tejto suroviny.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error