DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Lebo Slovensko má vážny problém s dezinformáciami aj iné krajiny, ale Slovensko má, vychádzam z prieskumu, najväčší problém.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 13.04.2022
Pravda

V posledných rokoch vyšlo hneď niekoľko prieskumov, ktoré sa venujú téme konšpirácii. Slovensko podľa nich patrí medzi štáty, v ktorých má najviac ľudí tendenciu veriť dezinformáciám. V prieskume z roku 2020 sa dokonca umiestnilo na prvom mieste. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

O náchylnosti Slovákov veriť v dezinformácie hovorí publikácia spoločnosti GLOBSEC Voices of of Central and Eastern Europe z roku 2020, ktorá porovnáva 10 krajín zo strednej a východnej Európy. 

Podľa tohto prieskumu verí dezinformáciám a konšpiračným teóriám až 56% Slovákov a až 60% si myslí, že o svetových záležitostiach nerozhodujú volení lídri, ale tajné skupiny (s.47). V oboch položených otázkach Slovensko dopadlo najhoršie zo všetkých zapojených krajín.

Viac ako polovica Slovákov verí, že protivládne protesty pred rokom 2020 boli organizované a platené zo zahraničia, prípadne priamo Georgom Sorosom (s.49).

Spomedzi desiatich testovaných krajín tomu, že Židia ovládajú vlády a inštitúcie vo svete veria opäť najviac Slováci, až 51% (s.49).

To, že Slováci veria konšpiráciám potvrdzuje aj ďalší prieskum od GLOBSECu. Percento ľudí, ktorí veria na konšpirácie spojené s ochorením COVID-19 bolo u nás štvrté najvyššie (31 %). Slovensko dosiahlo najhorší výsledok z krajín V4 a za nami sa už umiestnili iba krajiny západného Balkánu.

Nedávny prieskumu agentúry AKO sa tiež zaoberal tým, či Slováci vnímajú dezinformácie ako problém. Podľa prieskumu sa takmer 60 % opýtaných domnieva, že ľudia na Slovensku nedokážu rozoznať dezinformácie od pravdivej informácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error