DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Od vypuknutia vojny sme ako Európska únia 23 - 24 miliárd poslal Rusku, z ktorých on financuje tú vojnu.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 13.04.2022
Pravda

Odhady, koľko štáty EÚ zaplatili Rusku za dovoz fosílnych palív od začiatku vojny sa líšia. Tie skromnejšie hovoria, že v deň vysielania relácie sa táto suma vyšplhala na 24 až 25 miliárd eur. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Ruský plyn, ropa a uhlie prichádza do EÚ rôznymi kanálmi na základe rôznych kontraktov a za rôzne ceny. Je preto zložité odhadnúť, koľko presne členské štáty Rusku za dovoz fosílnych palív od začiatku vojny na Ukrajine zaplatili. 

Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borella prídu denne do EÚ Ruské fosílne palivá v hodnote 850 miliónov eur. V deň vyslovenia Šimečkovho výroku by teda celková suma bola približne 33,2 miliardy eur - nie 24.

Existujú však aj miernejšie odhady, z ktorých mohol Šimečka vychádzať. Portál Europe beyond coal sleduje ruský energetický import do EÚ v reálnom čase. Po prepočte na jeden deň (približne 636 miliónov eur) by na 39-ty deň vojny pripadala čiastka 24,7 miliárd eur, čo približne sedí so Šimečkovým výrokom.

Príjmy z exportu ropy, plynu a uhlia pre Ruský štátny rozpočet významným zdrojov príjmov. Aj predstavitelia EÚ verejne priznávajú, že kupovaním ruských komodít EÚ pomáha financovať vojnu na Ukrajine. Podľa odhadov stojí Rusko vojna približne jednu miliardu eur denne.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error