DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Kvôli vojne je drahší plyn aj potraviny, pretože bombarduje ukrajinské sýpky.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 12.04.2022
Pravda

Vojna na Ukrajine spôsobila ešte väčší nárast cien na energosuroviny na pozadí obáv z globálneho ekonomického šoku. Podobne sa zvýšili ceny pšenice, kukurice, sóje, hnojív a slnečnicového oleja v dôsledku celosvetovej potravinovej krízy, spôsobenou ruskou inváziou na Ukrajine. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Po invázii ceny ropy a plynu prudko vzrástli a už o týždeň sa obe hlavné ropné referenčné hodnoty obchodovali nad 110 USD, čo predstavuje ďalší 15 % nárast oproti týždňu pred vojnou. Vysoké ceny energií prispievajú k vyšším nákladom na takmer všetky tovary a služby, čo ďalej zvyšuje inflačné očakávania.

Ďalším problémom je ten fakt, že ukrajinské poľnohospodárske podniky teraz nemôžu začať tzv. jarnú sejbu v dôsledku vojny, a tak narastá neistota v súvislosti s ukrajinským poľnohospodárskym vývozom. Otázne sú aj vývozné kapacity Ruska. Tieto faktory spôsobili celosvetovú potravinovú krízu a zvýšili ceny pšenice, kukurice, sóje, hnojív a slnečnicového oleja. Kríza ohrozuje aj viacročné úsilie Svetového potravinového programu.

Rozhodujúca časť svetových zásob pšenice, kukurice a jačmeňa uviazla v Rusku a na Ukrajine kvôli vojne, zatiaľ čo ešte väčšia časť svetových hnojív uviazla v Rusku a Bielorusku. V roku 2019 Rusko a Ukrajina spolu vyviezli viac ako štvrtinu (25,4 %) svetovej pšenice. Ukrajina je aj najväčším vývozcom rastlinných olejov.

V dôsledku toho prudko stúpajú svetové ceny potravín a hnojív. Od začiatku invázie vzrástli ceny pšenice o 21 %, jačmeňa o 33 % a niektorých hnojív o 40 %.

Dôležitým faktom je aj to, že Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a Ruska, ktorý tvorí dôležitú súčasť svetových zásob potravín, práve kvôli vážnym obmedzeniam plavby v Čiernom mori.

Snímky americkej vlády, ktoré zverejnila agentúra Reuters, ukazujú podľa amerického predstaviteľa poškodené sýpky na východe Ukrajiny. On uviedol, že Spojené štáty majú informácie, že ruské sily opakovane poškodzujú sýpky na východe Ukrajiny.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error