DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

A posledná tá najkomplikovanejšia energia, to je plyn. No áno, tam je alternatíva ten, ten skvapalnený plyn, o ktorom hovoril pán kolega, to sa teda vozí na tých tankeroch a áno, je to momentálne jediná alternatíva. Slovensko spotrebuje 5 miliárd kubíkov za rok, tzn. 400 mesačne, to by znamenalo 4 takéto tankery.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 12.04.2022
Pravda

Skvapalnený plyn (LNG) tvorí možnú alternatívu na vykrytie časti výpadku ruského plynu. Slovensko by pri jeho momentálnej spotrebe teoreticky potrebovalo 55 tankerov s LNG ročne. Priemerne by sa teda jednalo o 4,5 tankeru mesačne. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

V roku 2019 dosiahla spotreba plynu na Slovensku hodnotu takmer 5 miliárd metrov kubických. Podľa odhadu Ministerstva hospodárstva SR z roku 2021 by sa mala spotreba plynu na Slovensku pohybovať okolo 5 miliárd metrov kubických. Priemerná mesačná spotreba tým pádom predstavuje približne 400 miliónov metrov kubických na mesiac. 

Skvapalnený plyn by mal byť na Slovensku k dispozícií od 1.marca 2022. LNG v rámci diverzifikácie zdrojov kúpil SPP. Malo by sa jednať o jeden tanker v objeme 80 miliónov m3, ktorý mal doraziť do LNG terminálu v Chorvátsku. Takýto objem plynu by mal Slovensku vystačiť približne na týždeň. Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka by Slovensko potrebovalo 55 takýchto tankerov ročne. Priemerne by sa teda jednalo o 4-5 tankerov mesačne. 

Podľa ministerstva hospodárstva je taktiež dôležité, aby sa čo najskôr dokončilo plynové prepojenie Poľska so Slovenskom, ktoré by umožnilo dodávky plynu z Nórska a LNG z terminálov v Poľsku.  Ministerstvo taktiež upozorňuje na to, že  Európa by sa  dokázala odpojiť od ruských energií len v prípade, že by znížila spotrebu plynu o 15% a kapacity na LNG by sa využívali naplno. 

Ďalšími alternatívami, ktoré EÚ môže zvažovať, je diverzifikácia zdrojov z iných krajín - Nórsko, Azerbajdžan, Alžírsko, rozvoj nových zdrojov v stredomorí či rozvoj alternatívnych nízkouhlíkových plynov ako napríklad biometán či vodík. Momentálne, je však možné nahradiť dodávky plynu z ruska hlavne pomocou LNG.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error