DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Tak, pokiaľ ja som informovaný z toho, ako vystúpil pán minister Mikulec, tak ide naozaj, poradil tam jeden z aktivistov, lebo ten dotyčný bol na hranici ako dobrovoľník.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Zavádzajúce

Hoci Július Slovák, ktorý premiérovi odporučil na manažovanie pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny firmu Dustream, pomáha ako dobrovoľník na hranici, Budaj neuviedol, že Slovák má blízko k OĽaNO a je majiteľom ďalšej firmy, ktorá sa na zákazke podieľa. Kvôli zamlčaniu týchto dôležitých informácií, hodnotíme výrok ako zavádzajúci.

Ministerstvo vnútra, pod vedením Romana Mikulca podpísalo rámcovú zmluvu na riešenie utečeneckej krízy za 2,5 milióna eur so spoločnosťou Dustream. 

Podľa Denníka N firma Dustream po podpísaní zmluvy s ministerstvom začala ako subdodávateľa využívať kreatívnu agentúru GD Identity s väzbami na OĽaNO.

GD Identity vlastní premiérov známy Július Slovák. Špecializujú sa na podnikové oslavy, marketing a v minulosti ozvučovali volebnú noc OĽaNO. Nemajú skúsenosti s riadením krízových situácii. 

Július Slovák sa angažuje v pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny - o svojej skúsenosti na hraniciach hovorí v rozhovore pre denník Postoj.

Ministerstvo sa pri odôvodnení, prečo si vybrali práve túto spoločnosť, odvolávalo na odporúčanie dobrovoľníckych organizácii pomáhajúcich na hraniciach. Minister konkrétne spomínal Maltézskych rytierov a Skautov. Tie to ale popreli pre televíziu Markíza. Ministerstvo ďalej nevysvetľovalo, kto firmu odporučil. 

Až na tlačovej besede 25. marca  minister Mikulec priznal, že firmu odporučil práve Július Slovák, ktorý bol na rokovaní krízového štábu ako zástupca Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže. V tej však nepôsobí ani ako člen predsedníctva ani ako člen tímu.

Minister k otázke, prečo až po pár dňoch povedal, kto konkrétne odporučil firmu Dustream a v minulosti spomínal iné organizácie, ktoré to mali odporučiť,  odpovedal: „Nepamätám si úplne všetko.“

Vyjadrenie Ministerstva životného prostredia z 5. 4. 2022:
„Výrok považujeme za fakticky správny. Výrok je faktický. Firmu poradil jeden z aktivistov na hraniciach – Július Slovák. Z kontextu a otázok moderátora sa diváci dozvedeli, že médiá a opačná strana sa snaží spojiť firmu s OĽANO. Pravdou však je, že OĽANO nemá s firmou Dustream nič spoločné. V tomto kontexte nie je vôbec dôležité, či firma J. Slováka má alebo nemá skúsenosti s riadením krízových situácií. Firma Dustream dokázala dať ponuku, kde bolo možné okamžite zabezpečiť všetky potrebné zásoby a materiály, ako napríklad vykurované stany, elektrocentrály, vykurovacie telesá. Ostatné argumenty uvádzané v zdôvodnení nie sú v tomto kontexte dôležité.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error