DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Ja myslím, že dokonca Národná rada sa zaujíma o túto kauzu, ktorá, keď som tomu rozumel, skončila zatiaľ dvojtisícovými odmenami nejakým ôsmim manažérom.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Zavádzajúce

Problémov s riadením utečeneckej krízy zo strany Ministerstva vnútra je viacero. Roman Mikulec podpísal zmluvu so súkromnou spoločnosťou namiesto využitia štátnych personálnych kapacít, zmluvu uzavrel cez priame rokovacie konanie, čo preveruje ÚVO, nehovoril pravdu o tom, kto mu firmu Dustream production odporučil a nepriamo sa k danej zákazke dostala aj firma s väzbami na Oľano. Naznačovať, že kauza je len o dvojtisícovej odmene ôsmim manažérom je bagatelizácia vážnosti celého prípadu. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Od vypuknutia utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine prebrali iniciatívu na hraničných priechodoch s Ukrajinou najmä mimovládne organizácie podporené dobrovoľníkmi. 

Ministerstvo vnútra sa nekoordinovanosť pomoci pre utečencov rozhodol riešiť rámcovou dohodou s eseročkou Dustream production za viac ako 2,5 milióna eur. Predmetom zmluvy je „Komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov”.

Firma napríklad pomáhala štátu zriadiť a prevádzkovať stanový utečenecký tábor v Michalovciach. 

Problémov s výberom tejto firmy je viacero.

Sekcia krízového riadenia na Ministerstve vnútra 190 úradníkov. Štát si napriek tomu na riadenie utečeneckej krízy najal súkromnú firmu, čo aj Igor Matovič označil za nie ideálnu situáciu. Roman Mikulec je ministrom už dva roky, personálne zmeny v tejto sekcii však nevykonal, čo mu opäť vyčítal aj jeho stranícky šéf.

Zákazku firma Dustream nevyhrala v riadnej verejnej súťaži, Mikulcovo ministerstvo jej ho pridelilo na základe priameho rokovacieho konania. Podľa Mikulca im to dovoľuje mimoriadna situácia. Úrad pre verejné obstarávanie tento postup preveruje, ministerstvu zároveň poslalo list, v ktorom upozorňuje na dodržiavanie všetkých princípov verejného obstarávania, najmä princíp hospodárnosti a zákazu konfliktu záujmov.

Mikulec nehovoril pravdu ani o tom, kto mu firmu Dustream production odporučil. Pôvodne to mali byť neziskové organizácie z hranice Maltézska pomoc Slovensko a skauti. Tí to však popreli. Nakoniec Mikulec priznal, že firmu Dustream production odporučil podnikateľ a aktivista Július Slovák. 

Slovák sa pozná s premiérom Hegerom aj Igorom Matovičom, pred voľbami odporúčal voliť Oľano. Jeho firma GD Identity ozvučovala volebnú noc Oľano za 81-tisíc eur. 

Slovákova GD Identity sa angažuje aj na východnej hranici. Zo zákazky za 2,5 milióna s Dustream production mala Slovákova firma podľa Mikulcových slov 2-tisíc eur, a to za poskytnutie koordinátorov dobrovoľníkov. 

Minister vnútra Roman Mikulec pre koordináciu utečeneckej krízy čelil v parlamente neúspešnému odvolávaniu. 

Vyjadrenie Ministerstva životného prostredia z 5. 4. 2022:

„To, že je viacero problémov s riadením krízy, nie je v kontexte tohto výroku dôležité. Pravdou je, že podľa dostupných medializovaných informácií boli vyplatené odmeny v hodnote 2 000 eur. Ak je poukázanie na tento fakt bagatelizáciou celého prípadu, ostatné argumenty by sme mohli pokladať za jeho nafukovanie. Samozrejme existuje množstvo argumentov pre a proti, v tomto výroku však minister Ján Budaj uviedol známu informáciu z verejných zdrojov. Moderátor mal možnosť či už otázku zopakovať, ak mal pocit, že odpoveď nebola dostatočná, alebo položiť doplňujúce otázky. Moderátor relácie bol s odpoveďou spokojný.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error