DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Pán Mikulec je toho svetlým príkladom, pretože nielen zlyhal ako šéf krízového štábu, ale zlyhal aj ako človek, klamal a podpisoval za jasne nevýhodné zmluvy s firmou, ktorú doporučil človek, ktorý pomáhal osvetľovať volebnú noc a ktorý má jasné vzťahy, propagoval premiéra Hegera aj premiéra bývalého Matoviča, čiže je to jasný konflikt záujmov a zhadzovať to tým, že len 2000 bolo vyplatené, no bolo vyplatených iba 2.000 EUR, pretože sa na to našťastie čoskoro prišlo.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Minister Mikulec dohodol zmluvu s firmou, ktorá už v minulosti spolupracovala so stranou OĽaNO. Konkrétne firma GD Identity, ktorú vlastní Július Slovák, ozvučovala volebnú noc v centrále OĽaNO. Teraz by mala firma manažovať utečeneckú krízu. Pred voľbami zháňala hlasy pre súčasného premiéra Eduarda Hegera, ktorý priznal, že sa s majiteľom IG Identity pozná. Koalícia Mikulcov výber kritizuje. Firma GD Identity sa podieľa na štátnej zákazke prostredníctvom vybranej firmy Dustream production. Minister vnútra Mikulec to priznal na tlačovej konferencií vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach, ďalej dodal, že s nápadom, aby ministerstvo najalo na manažovanie utečeneckej krízy súkromnej firmy, prišiel majiteľ GD Identity a premiérov známy Július Slovák. Mikulec na tlačovke tiež potvrdil, že Slovák poskytol štátu 8 koordinátorov (manažérov), ktorých dokopy vyplatia v hodnote 2000 eur. Celkovo firma Dustream production doteraz vykonala pre štát v práce vo výške 200 tisíc eur, pričom rámcová zmluva je podpísaná na 2,5 mil. eur.

Na obvinenia reagoval po rokovaní vlády  minister vnútra Roman Mikulec, ktorí povedal, že štát nepresunul  riadenie krízy na súkromné firmy. Súkromné firmu sú len ďalším z komponentov podriadených štátu, tak aby bolo zvládanie humanitárnej pomoci naďalej udržateľné.  

„Vzhľadom na obmedzené kapacity ministerstva vnútra, sekcie krízového riadenia i dobrovoľníkov, ale aj vyčerpaných materiálnych kapacít štátnych hmotných rezerv či Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sme potrebovali subjekt, ktorý tam bude organizovať pomoc a zároveň dokáže ihneď zabezpečiť postele, stany a ďalšie potrebné vybavenie na prijatie utečencov a fungovanie veľkokapacitného centra,“ dodal Mikulec.

S firmou Dustream production je uzavretá rámcová zmluva na 2,5 milióna eur. Firmu odporučil Mikulcovi Július Slovák, ktorý už v minulosti pre stranu OĽaNO pracoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error