DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Na, po stretnutiach so starostami, ktoré sme mali z daných obcí, bolo to 30 starostov zo Sobraneckého a Sninského okresu. Tí vraveli, že prvých 6 dní ani okresné úrady nezvolali krízový štát, pritom všetci nominanti na prednostov okresných úradov sú nominanti OĽANO. Štát začal pracovať až po dvoch týždňoch a všetko bolo na dobrovoľníkoch, charitách a všetko bolo zároveň aj na samosprávach, čiže toto je naozaj jedno veľké zlyhanie.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Neoveriteľné

Predstavitelia Hlasu boli na hraniciach s Ukrajinou 19. marca, pričom na tlačovej konferencii tvrdili, že sa stretli s desiatkami miestnych starostov a starostiek. Toto tvrdenie však nie je možné z verejných zdrojov overiť, preto výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára, čo okamžite spustilo utečeneckú vlnu a nápor na slovenské hraničné priechody s Ukrajinou. Zatiaľčo krízové štáby pohraničných okresných miest Snina a Sobrance zasadali hneď v prvý deň ruskej invázie, štát reagoval až 27. februára. Nešlo však o humanitárnu pomoc, ale o zriadenie hotspotov, ktoré urýchľujú administráciu prechodu cez hranicu. 

Vytvorenie hotspotov a koordináciu zložiek na hranici mal na starosti operačný štáb v Sobranciach, ktorý zriadilo Ministerstvo vnútra. 4. marca ministerstvo zradilo nadrezortnú pracovnú skupinu, ktorá mala s operačným štábom spolupracovať.

Napriek zriadeniu viacerých úrovní koordinácie utečeneckej krízy, premiér Eduard Heger po návšteve hraničných priechodov skonštatoval, že pri poskytovaní humanitárnej pomoci treba zlepšiť koordniáciu.

Zlú koordináciu a oneskorenú reakciu štátu kritizovali predstavitelia mimovládnych organizácií pôsobiacich na hranici, ale aj starostovia hraničných obcí.

Krízový štáb Okresného úradu Michalovce zasadal 28. februára, kedy zasadali okresné krízové štáby v Snine a Sobranciach sa nám nepodarilo dohľadať. Je pravdou, že prednostov okresných úradov nominovalo na celom Slovensku hnutie Oľano.

Vyjadrenie Richarda Rašiho z 4. 4. 2022:

„Informáciu o tom, že 6 dní neboli zvolané krízové štáby, máme od starostov zo Sobraneckého a Sninského okresu, a okresné úrady by mali verejnosti povedať, kedy tam zvolali krízové štáby. Starostovia to predsa vedia a nemáme dôvod o tejto info pochybovať.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error