DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Máme podpísanú z 22. marca ďalšiu zmluvu ministra vnútra na nákup 500 poschodových postelí a 1000 matracov. Predpokladám, že o nej neviete, lebo ja vám hneď poviem. Je to zmluva, kde nakupujeme 500 postelí za sumu 246 EUR jednu a 1000 matracov za sumu 114 EUR 1. Keď si vygooglite, koľko tieto postele stoja, tak 1 švédsky reťazec, ich má za 136 EUR, bežne ich kúpite za 177 EUR s DPH. Tu je to za 230, za 246 EUR a matrace, ktoré naše ministerstvo vnútra ide nakupovať za 114 EUR 1, kúpite zase v bežnej ponuke švédskeho obchodného reťazca za 26 EUR.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Zavádzajúce

Ministerstvo vnútra naozaj podpísalo zmluvu na dodanie postelí a matracov. Richard Raši správne uviedol ceny zo zmluvy aj z ponuky švédskeho predajcu nábytku IKEA. Raši však už nespomína, že štátom objednané postele a matrace sú kvalitatívne neporovnateľné s tými od spoločnosti IKEA. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Ministerstvo vnútra 21. marca uzavrelo rámcovú dohodu na dodanie 500 dvojposchodových postelí a 1000 matracov. V prílohe zmluvy sú uvedené ceny, ako aj špecifikácia objednaného tovaru. Za jednu posteľ má štát zaplatiť 246 eur, za matrac 114 eur, vrátane DPH.

Richard Raši tieto ceny porovnal s najlacnejšími matracmi a dvojposchodovými posteľami z ponuky švédskeho predajcu nábytku IKEA. 

Matrac rovnakej šírky a dĺžky IKEA ponúka za 26,99 eur. Je však o 2 cm tenší ako tie, ktoré si objednal štát. Nemá tiež snímateľný, umývateľný a prateľný obal z gumotextílie, tak ako to definuje príloha zmluvy.

Posteľ, ktorú Raši porovnával, stojí 139 eur. Oproti tej, ktorú si objednalo ministerstvo je však nižšia, má nižšiu maximálnu záťaž a podľa výrobcu je určená pre deti.

Raši taktiež úplne opomenul náklady so zabalením, prepravou tovaru a vykládkou tovaru, ktorá je započítaná v jednotkových cenách (s.5).

Ministerstvo vnútra na kritiku reagovalo: „Príklad, ktorý uviedol (Richard Raši, pozn.) v diskusnej relácii, absolútne nespĺňa špecifikáciu nastavenú kompetentnými osobami pracujúcimi priamo medzi utečencami.“ Taktiež uviedlo, že: „Hlavným kritériom pri výbere postelí bola ich odolnosť. Zvolená preto bola zváraná kovová konštrukcia, ktorá umožňuje montáž z dvoch jednolôžkových postelí na jednu dvojposchodovú posteľ. Rovnaké kritériá odolnosti a možnosti opätovného využitia boli aj na matrace.“

Vyjadrenie Richarda Rašiho z 4. 4. 2022:

„Nejde o zavádzanie, naopak, zavádzajúce je Vaše odôvodnenie, že ide o detskú posteľ. Táto posteľ má nosnosť 100 kg / lôžko, je určená pre osoby staršie ako 6 rokov a na ňu je odporúčaný matrac do 11 cm. V zmluve uzavretej bez verejného obstarávania niekto nastavil kritériá, že výška postele má byť min. 140 cm, ale dôležitejšie kritérium je veľkosť lôžka, ktorá je zachovaná. Matrace v hodnote 26,99 sú určené pre túto posteľ a na núdzové prespanie určite stačia, sú prateľné. Gumotextília sa tiež ocitla v podmienkach zrejme preto, že niekto mal takéto matrace na sklade, a pri takom cenovom rozdiele sa predsa dá použiť plachta z gumotextílie, takže ministerstvo nenašli najefektívnejšie a najlacnejšie riešenie. 

Ak boli postele kupované pre utečencov, to sú väčšinou ženy s deťmi a málokto z nich má viac ako 100 kg, takže tieto postele by boli plne vyhovujúce. Takže v žiadnom prípade nejde o zavádzanie, ale hľadanie najefektívnejšieho riešenia. Zavádza MV SR, ktoré v stanovisku tvrdí, že postele musia byť rozoberateľné a postaviteľné aj vedľa seba, hoci v uzavretej zmluve sa nič také nepíše.“

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error