DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Ďalšie roky sa predĺžili MiG-y. Vy ste boli podpísali ešte aj tie amerického stíhačky tak, aby tu ďalej boli MiG-y, aby sme platili každý rok veľké čiastky.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Vlády Smeru dlhodobo predlžovali zmluvu na prevádzku stíhačiek typu MiG-29, napriek vysokej prevádzkovej cene. Naposledy tak urobili v roku 2019 po objednaní nových stíhačiek F-16, aj keď existovali lacnejšie alternatívy. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) v roku 2014 začal zvažovať výmenu slovenských stíhačiek ruskej výroby za švédske Gripeny. Neplánoval nákup, len prenájom letových hodín. S týmto úmyslom predĺžil zmluvu na servis MiGov s ruskou spoločnosťou RSK MiG o dva roky. K dohode so švédskou stranou však nedošlo a Glváč v roku 2016 zmluvu opäť predĺžil.

V roku 2016 začalo ministerstvo obrany zvažovať okrem Gripenov aj americké stíhačky F-16, pričom sa ministerstvo už pod vedením SNS prikláňalo k nákupu stíhačiek namiesto ich prenájmu. Minister Peter Gajdoš s rozhodnutím váhal, čo predĺžovalo slovenskú závislosť na ruských technikoch.

Nakoniec Pellegriniho vláda rozhodla o nákupe 14 stíhačiek F-16 za takmer 1,6 miliardy eur v decembri. Zmluva predpokladala, že 4 stíhačky budú dodané v roku 2022 a zvyšných 10 v roku 2023. 

Vláda v roku 2019 podpísala ďalšie predĺženie zmluvy na servis MiGov do roku 2023. Celkové náklady podľa zmluvy dosiahnu výšku 120 miliónov eur. Útvar hodnoty za peniaze vláde odporúčal, aby zmluvu na opravu MiGov nepredlžovala. ÚHP odporúčal do dodania nových stíhačiek zabezpečenie vzdušného priestoru spojencami, čo by štát vyšlo približne o tretinu menej (s.3).

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error