DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Ale však to povedal pán minister, povedal doslovne, že v súčasnosti by naše slovenské nebo nebolo ochránené, keby sme systém S300 poslali.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Vzdušný priestor Slovenska bol desaťročia chránený systémom protiraketovej obrany S-300. S ohľadom na vojnu na Ukrajine boli na posilnenie obranyschopnosti dovezené tri systémy Patriot od spojeneckých krajín NATO. Tieto systémy však iba dopĺňajú obranu SR a nenahrádzajú pôvodný S-300. Slovensko stále nedosiahlo dohodu o presunutí systému S-300 na Ukrajinu, minister Naď totiž žiada masívnejšie chránený vzdušný priestor Slovenska.

Naď prejavil záujem pomôcť Ukrajine vo forme zaslania systémov protivzdušnej obrany S-300, avšak dodal, že: „všetci sa snažíme pomáhať Ukrajine tak, ako len vieme, ale ja som minister obrany SR. Musím sa pozerať v prvom rade na to, aby slovenské obranné záujmy boli naplnené.“

Presunutie systémov S-300 na Ukrajinu je podľa Naďa podmienené zabezpečením ochrany vzdušného priestoru Slovenska iným typom protivzdušnej obrany. Do tej doby je slovenské nebo chránené systémom S-300.

V rámci spolupráce Severoatlantickej aliancie k nám prišli tri systémy Patriot, pričom prvý z nich je už pripravený a schopný ochrániť strategickú časť stredného Slovenska. Ďalšie dva systémy sa postupne tiež sfunkčnia a posilnia ochranu východného Slovenska.

Systém protivzdušnej obrany Patriot je americkej výroby a patrí medzi najsofistikovanejšie systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany. Podľa Ministerstva obrany však tento systém nemožno považovať za náhradu systému ruskej výroby S-300, ale len ako jeho doplnenie a dočasné posilnenie obrany SR.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error