DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

My sme odsúhlasili prítomnosť vojsk NATO. Ja predpokladám, že to je súčasť obrany NATO a proti súčasti, poďte obrane vojakmi NATO, ktorí budú chrániť naše slovenské územie toto sme podporili aj zahlasovali za to v parlamente, tu máme jasný názor.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

15. marca 2022 NR SR odsúhlasila tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území Slovenska. Zo 134 prítomných poslancov návrh podporilo 96. Za hlasovalo aj 10 z 11 poslancov strany Hlas-SD. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Návrh je výsledkom rokovaní NATO, na ktorých členské štáty odsúhlasili vytvorenie nových skupín tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP). Takéto skupiny existujú od roku 2017 v Poľsku a všetkých pobaltských krajinách.

Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na vytvorení ďalších štyroch bojových skupín eFP v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Kontingent vojakov na Slovensku bude tvoriť približne 600 českých, 200 holandských, 100 poľských a slovinských, do 400 amerických a do 700 nemeckých vojakov.

Keďže prítomnosť cudzích vojsk na Slovensku musí schváliť parlament aj vláda, 15. marca sa v Národnej rade uskutočnilo hlasovanie o návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou jednotiek NATO na slovenskom území.

Poslanci návrh schválili a zo 134 prítomných poslancov návrh podporilo 96. 10 z 11 poslancov strany Hlas-SD hlasovalo za návrh. Poslankyňa Ľubica Laššáková na hlasovaní nebola prítomná.

Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error