DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Poviem fakty, čo sa udialo po kríze v roku 2009 lebo pamätáme si, že boli, bol problém s dodávkou plynu. Posilnil sa reverzný tok z Česka, to sa začalo robiť po roku 2009, funguje to. Urobilo sa prepojenie na Baumgarten v Rakúsku, je to mimochodom európsky had na plyn, to sa urobilo za minulých vlád. Otvorilo sa prepojenie na Maďarsko. Začalo sa budovať prepojenie na Slovensko.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

V roku 2009 zažili krajiny EÚ krízu spojenú s výpadkom dodávok zemného plynu z Ruska do Európy. Dôvodom bol spor medzi Ruskom a Ukrajinou o cenách a dodávkach zemného plynu. Slovensko patrilo medzi jedny z najviac zasiahnutých krajín a jeho škoda sa vyšplhala na sumu okolo jednej miliardy eur. Ako reakciu na túto situáciu a pre to, aby sa táto situácia už neopakovala sa Slovensko rozhodlo začať so  zabezpečením diverzifikácie svojich zdrojov plynu. 

Rovnako je od roku 2010 možné získavať dodávky plynu z Rakúska prostredníctvom vykonania úprav na rakúskom uzle plynovodu v Baumgartene. V roku 2015 došlo i k sprevádzkovaniu prepojenia plynu  medzi Slovenskom a Maďarskom.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error