DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Maďari, Poliaci, Češi, dokonca Nemci oznámili včera veľký balík pomoci pre rodiny, pre priemysel, bude sa dokonca znižovať aj alebo bude bezplatná MHD.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Všetky vymenované krajiny skutočne zaviedli opatrenia, ktorými chcú pre občanov zmierniť následky zvyšujúcich sa cien energií, pohonných hmôt a potravín. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Maďarsko od februára zmrazilo ceny základných potravín (kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového stehna, kuracích prś a plnotučného kravského mlieka). 

Poľsko rozšírilo opatrenia proti inflácii, ktoré boli prijaté ešte pred začatím vojny na Ukrajine. Od 1. februára sa znížila daň za energie, pohonné hmoty a základné potraviny. Daň za benzín a naftu sa znížila z 23 % na 8 % a na potraviny bola zavedená nulová daň. Rodiny, ktoré k sebe vzali ukrajinských občanov dostali balík pomoci na vyrovnanie sa s rastúcimi cenami potravín. Poľská vláda taktiež predĺžila reguláciu cien plynu pre domácnosti a niektoré inštitúcie (školy, nemocnice) do roku 2027.

Česká vláda na rastúce ceny pohonných hmôt reagovala tým, že zrušila povinnosť do palív primiešavať biozložky. Takisto oslobodila od cestnej dane osobné automobily, dodávky a nákladné autá do 12 ton.

Nemecko predstavilo viacero sociálnych opatrení, vrátane príspevku na cenu energií vo výške 300 eur, jednorázový bonus na dieťa vo výške 100 eur (200 eur pre rodiny s nízkym príjmom). Nemecko znížilo ceny v niektorých oblastiach. Cena lístkov za verejnú dopravu sa dočasne znížila na deväť eur (tri mesiace), daň z pohonných hmôt sa na tri mesiace zníži na európsku minimálnu sadzbu (0,36 eura za liter).

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error