DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Tak my sme pripravili 25 návrhov zákonov a tu ukazujem návrhy zákonov, ktoré sme dali na túto schôdzu. Zvýšenie, valorizácia dôchodkov vyššia, aby tí ľudia mali z čoho prežiť, pretože vy ste neurobili v tomto segmente nič. Zníženie cien potravín cez nižšiu DPH, 0 % predaj z dvora, 5 % ostatné potraviny. Nižšie ceny palív, to robia aj okolité štáty, vrátane Nemecka, ktoré znižuje spotrebnú daň z paliva o 30 centov. My sme navrhli aspoň 20 centov. Problém pomoc rodičom, ktorých deti nevzali do škôlky, náprava chaosu pri predpisovaní liekov alebo vyšší príspevok pri sociálnych službách. My sme dali 25 zákonov do parlamentu, a vy teraz a ste to sám pekne povedali, vy neviete, lebo vy analyzujete.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Strana Hlas od marca 2021 do marca 2022 predložila 26 návrhov zákonov. Richard Raši správne uviedol návrhy zákonov, ktoré poslanci Hlas-SD predložili tento rok v parlamente. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Strana Hlas-SD navrhla na marcovej schôdzi NR (č. 59 - 63) zmeny zákonov, ktorými by sa mimoriadne valorizovali dôchodky, znížila sa DPH na potraviny a poklesla spotrebná daň z benzínu a nafty.

Reakciou na zdražovanie potravín bol návrh na zníženie DPH na potraviny z desiatich na päť percent a nulovú sadzbu dane v prípade predaja z dvora. Podobne by Hlas-SD chcel znížiť na obmedzený čas spotrebnú daň na benzín a naftu, a to o 20 eurocentov na liter.

Podobne kroky v snahe o spomalenie inflácie urobili iné európske krajiny, napríklad Poľsko a Nemecko.

Poľsko dočasne zrušilo DPH na potraviny a znížilo DPH na motorové palivá. Od 1. februára začala v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. DPH na benzín a diesel klesla z 23 % na 8 %, čo by malo znížiť ceny motorových palív v prepočte o 15 centov na liter. Dočasné zníženie DPH bude platiť šesť mesiacov.

Nemecko predstavilo „balík opatrení na zmiernenie záťaže pre domácnosti, ktoré čelia strmému rastu nákladov na energie v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu“.

Vláda kancelára Olafa Scholza zníži daň z pohonných látok na tri mesiace o 30 centov na benzín a 14 centov na naftu. Súčasťou balíka pomoci je aj dočasné zníženie cien verejnej dopravy.

Pre rodičov, ktorým sa nepodarilo nájsť voľné miesto v škôlke, navrhli poslanci Hlas-SD predĺženie vyplácania rodičovského príspevku až do piatich rokov dieťaťa. Takisto by chceli počas nasledujúcich troch rokov zvýšiť príspevky na sociálne služby tak, aby sa príspevok na osobnú asistenciu a príspevok na opatrovanie zvyšoval podľa rastu minimálnej mzdy.

Poslanci Hlas-SD presadzovali aj zrušenie spornej časti novely o liekoch na predpis.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error