DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Vy ste dôchodcom povedali, že im dáte trinástu sociálnu dávku, lebo to nie je ani dôchodok, predčasne a dokonca premiér Heger bol tak drzý, že povedal, že tých 300 EUR, čo dostáva, dostali za očkovanie, to je aj na kompenzáciu cien energií.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Pravda

Súčasná vládna koalícia zmenila formu a spôsob výpočtu pre tzv. 13 dôchodok. Ten v pôvodnom znení presadila ešte vláda Petra Pellegriniho a to 4 dni pred parlamentnými voľbami v roku 2020.

Vláda Igora Matoviča sa uzniesla na jeho pozmenení. Pôvodne mal byť 13. dôchodok dávkou sociálneho poistenia vyplácaný z rozpočtu Sociálnej poisťovne. Po návrhu vlády však parlament v októbri 2020 schválil novelu a preformuloval ho na sociálnu štátnu dávku.

Minister financií Igor Matovič medzičasom prisľúbil vyplácanie 13. dôchodku skôr ako bolo plánované. Dôchodky by mali byť vyplatené v máji alebo júni tohto roka. 

Súčasný premiér Eduard Heger sa v relácií Sobotné dialógy z februára 2022 vyjadril (čas od 19:15), že peniaze, ktoré dôchodcovia dostali ako 13. dôchodok alebo ako očkovaciu prémiu môžu využiť aj na pokrytie rastúcich cien (aj cien energií).

Tvrdenie Richarda Raši hodnotíme ako pravdivé.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error