DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Nielenže teraz urobili zmluvu o to, aby niekto tam varil na tej východnej hranici, napriek tomu, že tam sú minimálne 3 veľké zariadenia štátne, ktoré by to bez problémov zvládali.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 31.03.2022
Neoveriteľné

Ministerstvo vnútra 17. marca uzavrelo rámcovú dohodu s firmou Globalgastro plus, s.r.o. na poskytovanie stravovacích služieb. Zmluva do maximálnej výšky takmer dvoch miliónov eur je však určená pre azylové zariadenie v Gabčíkove, nie hranicu s Ukrajinou.

Podľa Hospodárskych novín na hraničných priechodoch štát neponúka teplú stravu, len čaj a malé občerstvenie. Utečencov však zváža do veľkokapacitného centra v Michalovciach. Tam teplú stravu nepretržite zabezpečuje živnostník Jozef Dubjel. 

Štát v blízkosti hranice s Ukrajinou Záchytný tábor v Humennom, Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, k tomu zriadil ešte veľkokapacitné centrum pre utečencov v Michalovciach. 

Z verejne dostupných zdrojov však nie je možné spoľahlivo overiť, či by ľudské a materiálne zdroje týchto zariadení dokázali zabezpečiť teplú stravu pre utečencov bez pomoci súkromných cateringových služieb. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error