DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Šeliga

Za ľudí

Ja si dovolím zareagovať na to, čo povedal pán Kaliňák, je ten fakt, že my máme systém protivzdušnej obrany S300 a tento systém je ruský. To je v poriadku. Dostali sme ho deväťdesiatych rokoch, ale tento systém má náhradné diely z Ruska. Dokonca časť servisu sa robila na Ukrajine, resp. v Rusku. Neviem, nie som si istý, že či tú chodia aj ruskí technici alebo my sme tam posielali tie dielce. Ale čo je podstatné je, že dnes ho nevieme servisovať plnohodnotne. Tzn. že ten Patriot, ktorý tu príde, je servisovaný Holanďanmi, Nemcami a ďalšími, ktorí ho vyrábali a bude schopný chrániť naše územie, keď S300 sa napríklad pokazí a to teda veľmi zjednoduším, pretože dneska nevieme ani kúpiť náhradné diely, ani zavolať tých ruských technikov, aby nám to prišli opraviť.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 31.03.2022
Pravda

V súčasnej situácii ruskej invázie na Ukrajinu hľadá Slovensko v rámci plošného posilnenia východných hraníc NATO náhradu za ruský systém protivzdušnej obrany S-300. Slovensko nedisponuje technickým vybavením, ani technikmi na zabezpečenie údržby či obnovy týchto systémov. Holandsko a Nemecko vysielajú na Slovensko celkovo tri systémy protivzdušnej obrany Patriot, spoločne s vojakmi, ktorí budú prevádzku týchto systémov zabezpečovať. Výrok hodnotíme výro ako pravdivý.

Slovenské ozbrojené sily disponujú aktuálne jednou batériou systému protivzdušnej obrany S-300 vo variante PMU, ktorá jej pripadla po rozdelení federálnej armády ČSFR, dokladá publikácia Ministerstva obrany SR (.pdf, s. 17). Ide pritom o stroj sovietskej, resp. neskôr ruskej výroby, ako uvádza washingtonský think-tank CSIS.

Podľa denníka SME údržbu a modernizovanie týchto systémov zabezpečujú licencované ruské spoločnosti. Tieto však boli zaradené na sankčný zoznam EÚ, čo sa ukázalo byť problematické už pri snahe o ich modernizáciu v roku 2015, uvádza RTVS. To, že Slovenská republika je vo veci technických úprav závislá od ruských technikov, potvrdil pri rokovaní so slovinským rezortom obrany aj minister obrany, Jaroslav Naď.

V prípade odovzdania svojho systému Ukrajine by Slovensko zostalo bez vlastnej protivzdušnej obrany. V rámci spojeneckých štruktúr NATO Slovensko požiadalo o posilnenie svojej protivzdušnej obrany. NR SR schválila návrh na vyslanie spojeneckých vojsk NATO na územie SR. Práve s týmto súvisí vyslanie dokopy troch systémov protivzdušnej obrany Patriot Holandskom a Nemeckom, ako aj príslušníkov ozbrojených síl uvedených štátov, ktorí budú systémy obsluhovať, píše TASR. Túto skutočnosť zdôraznil aj minister obrany vo verejnom príspevku na Facebooku. Informáciu o vyslaní systémov Patriot na slovensko potvrdili zastupiteľské úrady obidvoch štátov na Slovensku, ako aj ozbrojené sily Nemecka.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error