DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Jediný, kto to zachránil sú mestá a obce. To je rozhodujúce. Tí ubytovali. Ministerstvo vnútra ešte pred troma týždňami odmietalo ubytovať utečencov. Posledný týždeň ubytováva.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 31.03.2022
Nepravda

Ministerstvo vnútra poskytovalo ubytovanie pre utečencov od začiatku vojny, a to predovšetkým v azylových centrách. Ministerstvo už 24. februára uviedlo, že v prípade potreby rozšíri kapacity aj o iné objekty ministerstva. Tvrdenie Roberta Kaliňáka, že ministerstvo odmietlo ubytovávať, hodnotíme ako nepravdivé. 

Hasičský zbor, ktorý spadá do kompetencií Ministerstva vnútra, začal ešte 25. februára stavať dočasný núdzový tábor, aby boli schopní pokryť kapacity prichádzajúcich utečencov. Je pravdou, že až 11. marca vytvorilo Ministerstvo dopravy portál pre ubytovanie utečencov, pomocpreukrajinu.sk, ktorý má zjednodušiť komunikáciu medzi poskytovateľmi ubytovania a utečencami. Ministerstvo na ňom pracovalo so Združením miest a obcí Slovenska. 

Ubytovanie pre Ukrajincov zabezpečujú aj  koordinátori na hraniciach, ktorí utečencov prepájajú s konkrétnymi rodinami, či mestá a samosprávy, ktoré ponúkajú svoje objekty. Do pomoci s prepájaním rodín ponúkajúcich ubytovanie a utečencov sa zapojila taktiež iniciatíva Kto pomôže Ukrajine. Nie je teda pravdou, že jediní, kto sa do ubytovania zapojil, boli mestá a obce.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error