DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Predovšetkým mal dopredu nastavené tieto podmienky a Patria ťažila z toho, že vlastne ešte minister Gajdoš urobil vlastný vývoj toho vozidla, ktorý dneska vlastne ponúkajú. Tá Vydra vlastne bola to isté. Už aj za to štát zaplatil.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

Exminister vnútra Kaliňák kritizuje výber vozidiel Patria, tie mali problém už za minulej vlády, kedy ich nominanti SNS obstarávali bez tendra v spolupráci s Fínskom. MInister Naď navrhol vláde schváliť nákup vozidiel, štúdia uskutočniteľnosti  hovorí, že výhodou Patrie je predošlá spolupráca na vývoji. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Obrnené vozidlo Patria bolo vyvíjané Ministerstvom obrany SR v spolupráci s fínskym ministerstvom obrany. Transportér pritom bez tendra vyberali už za minulej vlády nominanti SNS. Vo Fínsku si dali vyrobiť prototyp, ktorý nazvali Vydra a predstavovali ho ako produkt slovenského priemyslu. Vozidlo Vydra 8x8    platformu fínskeho vozidla Patria, samotná Patria pritom používa komponenty z viacerých krajín.  Keďže bol projekt netransparentný, stal sa napokon za minulej vlády nepriechodným. 

Nebolo však jasné, či vláda za vývoj zaplatila. V zmluve  medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany z roku 2017, ktorú zverejnil analytik Progresívneho Slovenska Martin Dubéci, sa hovorilo o sume šesť miliónov eur. Keďže k postaveniu protypu došlo, je pravdepodobné, že štát zaplatil.  

Minister Naď predložil návrh na schválenie nákupu vozidla Patria vláde. Výberu prechádzal tender, do súťaže sa zapojilo 5 krajín. Česko, Fínsko a Rumunsko boli prizvané k prezentácií vozidiel na testovanie, ponuku prijalo Česko a Fínsko. (.pdf, str.117) Samotná štúdia uskutočniteľnosti ako výhodu Patrie uvádza predošlú spoluprácu s OS SR, ktorá výrobcom umožnila zakomponovať špecifické požiadavky do predloženého návrhu. (.pdf, str.118). Kaliňákove tvrdenie o tom, že Patria ťažila z predošlej spolupráce na vývoji hodnotíme ako pravdivé. 

Fínsko síce momentálne nie je členom NATO, avšak súčasná fínska vláda bude o vstupe diskutovať, v krajine stúpa podpora členstva. 

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error