DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Šeliga

Za ľudí

Tu môj spoludiskutujúci je právnik, tzn. ja vás odporúčam na to rozhodnutie NBÚ, ktoré bolo zverejnené aspoň sčasti. Tam nájdete dôvody, podľa mňa zákonné dôvody, prečo bolo zrušené alebo resp.vypnutý ten web (pozn. Hlavné správy).

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

Národný bezpečnostný úrad 2. marca svojím rozhodnutím zablokoval webstránku hlavnespravy.sk. NBÚ odmietol rozhodnutie publikovať, avšak samotný portál Hlavných správ tento dokument zverejnil na svojom facebookovom profile. V ňom sú opísané dôvody, pre ktoré sa NBÚ rozhodol zablokovať uvedenú webstránku. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Rozhodnutie Národného bezpečnostného úradu nie je sprístupnené verejnosti a úrad sa vyjadril, že ho zverejniť nemieni. Samotné Hlavné správy rozhodnutie zverejnili na svojom Facebooku.

V rozhodnutí sa uvádza kľúčová časť, ktorá pojednáva o dôvodoch zablokovania webstránky: „nakoľko na webe boli šírené nepravdivé a zmanipulované informácie, ktoré spochybňujú zahranično-politickú orientáciu Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu, podkopávajú dôveru občanov vo vlastný štát, spochybňujú schopnosti štátnych orgánov riadne vykonávať správu veci verejných, polarizujú spoločnosť a zvyšujú napätie medzi jednotlivými sociálnymi skupinami v spoločnosti, a tiež preto, že na webe boli šírené nepravdivé a zmanipulované informácie, ktoré skutočnosť a informácie objektívne dané, že Ruská federácia nevyprovokovane, neodôvodnene a neoprávnene vojensky napadla Ukrajinu ako nezávislý a suverénny štát, čím ide nie len o hrubé pošliapanie medzinárodného práva a princípov prijatých v rámci multilaterálnych dohôd (napr. Charty OSN, Helsinského záverečného aktu, Budapeštianskeho memorandu, ...), ale aj o podkopávanie európskej a globálnej bezpečnosti s stability, značne a tendenčne skresľujú, a ktoré podporujú konšpirácie a šíria pochybností, pričom ich charakter, okolnosti za ktorých sú šírené, doba a formy šírenia, prípadné následky šírenia, či okruh subjektov, ktorým sú sprístupnené, nie je nepatrný vzhľadom na nasledujúce skutočnosti.“

Ostatná časť rozhodnutia sa týka opísania súladu rozhodnutia s legislatívou a právom na slobodu slova.

NBÚ vydal rozhodnutie na základe zákona prijatého v parlamente 25. februára, ktorým poslanci schválili vládny balík legislatívnych návrhov týkajúcich sa konfliktu na Ukrajine. Jeden z návrhov sa týkal aj kybernetickej bezpečnosti a konkrétne možnosti vypnutia webstránok pri šírení škodlivého obsahu. 

„Za škodlivú aktivitu zákon považuje akúkoľvek činnosť, ktorá okrem iného zapríčiní šírenie závažných dezinformácií a iných foriem hybridných hrozieb.“

Túto právomoc vykonáva štát prostredníctvom NBÚ.

Tento výrok hodnotíme ako pravdivý, pretože v uverejnenom rozhodnutí sa skutočne opisujú dôvody, pre ktoré NBÚ zablokoval doménu hlavnespravy.sk. 

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error