DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

V podstate sa kúpi len veža z FVPU z Dubnice nad Váhom a nič iné, tzn. to, čo bolo na rozdiel od Vydry, že kde malo pracovať 16 slovenských podnikov (pozn. porovnanie Patrie a Vydry v otázke toho, ako veľmi sa budú podieľať slovenské firmy).

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Zavádzajúce

Na výrobe transportéru Vydra, ktoré plánovala zaobstarať predošlá vláda, sa mali slovenské firmy podieľať predovšetkým dodaním zbraňovej veže z Novej Dubnice a zmontovaním vozidiel. Zapojenie 16 slovenských podnikov do zaobstarania transportérov bolo iba predpokladom vyplývajúcim z analýz, nešlo o existujúcu dohodu. Podľa fínskej vlády sa na výrobe transportérov Patria AMVXP, ktoré súčasné ministerstvo obrany Slovenskej republiky vybralo na základe verejnej súťaže sa má Slovensko podieľať minimálne zo 40 %. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

V roku 2018 plánovalo Ministerstvo obrany SR pod vedením SNS nakúpiť 81 kusov obrnených vozidiel s názvom Vydra. Vozidlo vzniklo ako prototyp na základe technickej dohody medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany. 

Tieto transportéry mali byť súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej zriadenie od Slovenska požaduje NATO. Obstaranie vozidiel je tiež súčasťou Dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl SR. Minister obrany Peter Gajdoš v roku 2018 uviedol, že nákup vozidiel môže podporiť domáci obranný priemysel, pretože podľa vtedajších analýz sa na ich výrobe mohlo podieľať aj 16 slovenských firiem, išlo však iba o predpoklady.

Na výrobe vozidiel sa mali slovenské firmy podieľať predovšetkým dodaním zbraňovej veže z Novej Dubnice a zmontovaním vozidiel, napríklad v strojárňach Way Industries v Krupine. Na výrobe fínskeho konceptu transportéra sa tradične podieľa taktiež Švédsko, Česko, Izrael a Taliansko. Nákup obrnených transportérov predošlej vláde neprešiel kvôli problémom s transparentnosťou.

Súčasná vláda na zaobstaranie obrnených vozidiel vyhlásila novú verejnú súťaž. Jedným z kritérií ministerstva obrany SR bolo aj zapojenie slovenského priemyslu. Tender vyhrala fínska ponuka vozidiel Patria AMVXP. Do súťaže sa okrem Fínska zapojilo Česko, Rumunsko, Španielsko a USA. Fínske vozidlo spĺňa viacero špecifických požiadaviek, ktoré boli zapracované ešte počas spolupráce s predchádzajúcim vedením ministerstva obrany. Fínska vláda tvrdí, že minimálne 40 % vozidla Patria sa bude vyrábať na Slovensku.

V prvej fáze chce ministerstvo obrany zaobstarať 76 transportérov za viac ako 300 miliónov eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error