DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

My sme urobili diverzifikáciu. Však práve za vlády Smeru sa podarilo, že môžeme brať aj iný plyn, nielen ruský. My sme pomáhali Ukrajine v 2014, keď ich Rusi chceli vypnúť od plynu, aby nezamrzli. Veď Smer urobil toto nepriateľské gesto voči Ruskej federácii, keď sme im dali naspäť plyn.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

Vlády Smeru vykonali viacero krokov smerom k diverzifikácii slovenskej energetiky, vrátane dodávok plynu. Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine v roku 2014 Smer podporil zriadenie reverzného toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

V roku 2009 boli dodávky ruského plynu na Slovensko na dva týždne prerušené, čo spôsobilo menšiu energetickú krízu. K prvým diverzifikačným krokom vláda pristúpila v roku 2009 a 2010 a to zabezpečením reverzného toku plynu z Českej republiky a Rakúska. Slovensko naďalej plánovalo dovážať ruský plyn cez Ukrajinu, dovoz z Česka a Rakúska bol poistkou v prípade stavu energetickej núdze (s.8).

V roku 2014 sa Slovensko plynovodom napojilo aj na Maďarsko, cieľom bola vyššia bezpečnosť a diverzifikácia prepravných trás plynu.

V roku 2013 sa na prepojení svojich plynárenských sietí dohodli aj vlády Poľska a Slovenska. 164 kilometrov dlhý plynovod bol dokončený v roku 2021 a Slovensku umožní dostať sa aj na svetový trh so skvapalneným plynom (LNG).

V nadväznosti na zvrhnutie režimu Viktora Janukovyča v roku 2014 Rusko zvýšilo Ukrajine ceny plynu o približne 80%. Slovenská prepravná spoločnosť Eustream a ukrajinský Ukrtransgaz podpísali v apríli 2014 memorandum o preprave plynu zo Slovenska na Ukrajinu. V septembri 2014 už reverzný tok slávnostne otvorili premiéri oboch krajín - Robert Fico a Arsenij Jaceňuk. Rusko reagovalo znížením dodávok plynu na Slovensko.

Na stretnutí premiérov SR a Ukrajiny v roku 2015, zhodnotil zavedenie reverzného toku premiér Ukrajiny Jaceňuk nasledovne: „Pred rokom málokto veril v úspešnosť reverzného toku plynu na Ukrajinu, no keby sme toto rozhodnutie neurobili, Ukrajina by neprežila zimu.“

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error