DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Šeliga

Za ľudí

Dnes sa pšenica pohybuje okolo, ak sa nemýlim 400 EUR za tonu na svetových trhoch. Slovensko má dosť pšenice, aj minister Vlčan, za čo ho chválim verejne, vydal pokyn, ak to takto môžem zjednodušene povedať, aby sa sialo ešte viac teraz na jar, rovnako aj produkty, rastliny, z ktorých sa dá robiť olej.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Neoveriteľné

Ceny pšenice skutočne dosahujú rekordné hodnoty, avšak z verejne dostupných zdrojov nie je známe, že by minister poľnohospodárstva vydal pokyn na zvýšenú sejbu obilnín a olejnatých plodín. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Cena pšenice sa od začiatku vojny na Ukrajine naozaj vyšplhala na 400 eur za tonu. Ide o 14-ročné maximum. Ukrajina a Rusko patria k najväčším exportérom pšenice, vojnový konflikt ako aj sankcie voči Rusku sa teda podpísali na rekordnom zdražení poľnohospodárskych komodít.

Na rokovaní krízového štábu ministerstva pôdohospodárstva zástupcovia agropotravinárskych samospráv potvrdili, že v súčasnosti je zabezpečené zásobovanie potravín, Slovensko ma dostatok zásob a že sú schopní navýšiť objem kapacít, ak by to bolo potrebné.

Od ukrajinskej a ruskej pšenice sú závislé hlavne africké krajiny a štáty na Blízkom Východe. Slovensko produkuje dostatok. Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová uviedla, že „Slovensko je sebestačné v poľnohospodárskych komoditách, čo sa týka aj obilnín, aj olejnín na vyše 200 percent“.

Juraj Šeliga nám k tomuto výroku 29. 3. poskytol stanovisko:

„Táto informácia bola komunikovaná na rokovaní vlády a na rokovaní s poľnohospodármi.“ Z rokovaní s poľnohospodármi sme však nenašli verejne dostupné záznamy, výrok preto nechávame ako neoveriteľný. 

 

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error