DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Šeliga

Za ľudí

Nie sú zrušené. (pozn. obedy zadarmo)

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

Súčasná vláda nezrušila dotáciu na obedy zadarmo, ale upravila podmienky tak, aby bola zacielená na chudobnejšie domácnosti. Koalícia tiež dala rodičom možnosť vybrať si, či chcú dostávať dotáciu na obedy zadarmo alebo si uplatnia zvýšený daňový bonus. Výrok poslanca Šeligu tak hodnotíme ako pravdivý. 

Návrh na tzv. obedy zadarmo schválili poslanci koalície strán Smer-SD, SNS a Most-Híd v decembri 2018. Týmto zaviedli plne dotované obedy pre deti v materských a základných školách.

Súčasná koalícia sa rozhodla pre obmedzenie obedov zadarmo, ktoré odhlasovali poslanci v decembri 2020. 

Dotácia je po novom poskytovaná už len na dieťa z rodiny, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, má príjem najviac vo výške životného minima, alebo ak dieťa navštevuje materskú či základnú školu, v ktorej je najmenej 50 % detí z domácností poberajúcich pomoc v hmotnej núdzi.

Koalícia zároveň v inej novele odhlasovala zvýšenie daňového bonusu na dieťa od 6 do 15 rokov, ktorým mali byť obedy zadarmo kompenzované.

Následne zákon prešiel ešte jednou novelou, aby si každý rodič mohol vybrať, či chce dostávať daňový bonus alebo príspevok na stravovanie pre dieťa.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error