DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Keď sme my zasahovali do cien plynu, aby nerástol ľuďom plyn a ešte sme aj dávali naspäť vratky, tak nás celá vaša slávne opozícia kritizovala, že krivíme systém.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

V roku 2016 vládna koalícia na čele so Smer-SD zaviedla tzv. vratky za plyn a v roku 2019 zmrazila ceny za plyn od spoločnosti SPP. Obe opatrenia boli kritizované opozíciou za nesystémovosť, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Druhá Ficova vláda zaviedla v januári 2016 tzv. vratky za plyn, t. j. vrátenie časti platby za plyn. Na vratky mali nárok aj odberatelia plynu od alternatívnych dodávateľov, nielen zákazníci SPP. 

Opozícia opatrenie kritizovala za nesystémovosť a označila ho za populistické a cielené na získanie si voličov pred nadchádzajúcimi voľbami. Karol Galek, vtedajší poslanec za stranu SaS podal podnet na Generálnu prokuratúru na zrušenie vyhlášky o štátnom príspevku odberateľovi plynu. Opatrenie kritizovali aj opozičné strany KDH a Most-Híd.

V decembri 2019 vláda, ako jediný akcionár Slovenského plynárenského priemyslu, vydala uznesenie, ktorým spoločnosti SPP zakázala využiť maximálne ceny za dodávku plynu odberateľom. 

Ceny platné v roku 2019 zostali v platnosti aj vo vykurovacom období 2019/2020. Zmrazenie cien plynu kritizoval Karol Galek ako opatrenie, ktoré zaplatia daňoví poplatníci vrátane tých, ktorí nie sú zákazníkmi SPP.

Toto opatrenie kritizovala aj energetická spoločnosť Innogy, druhý najväčší dodávateľ plynu na Slovensku. Opatrenie považovala spoločnosť za diskriminačné, pretože sa vzťahovalo iba na zákazníkov SPP, čím sa narušila hospodárska súťaž.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error