DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Šeliga

Za ľudí

Počas tých dobrých rokov naša armáda nebola obnovovaná. Veď si pamätáme tú vojenskú prehliadku, ktorá bola v Banskej Bystrici, že tie tanky štartovali pomaly 2 dni a že tam snežné skútre museli byť na prehliadke.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 30.03.2022
Pravda

O zlom stave a investičnom dlhu slovenskej armády hovorí niekoľko dokumentov. Dôkazom toho bola aj vojenská prehliadka v Banskej Bystrici pri príležitosti 75. výročia SNP, kde sa nemohla predstaviť všetka vojenská technika, pretože časť z nej nebola v optimálnom stave. Výrok poslanca Juraja Šeligu hodnotíme ako pravdivý.

O pripravenosti a spôsobilosti slovenskej armády hovorí správa rezortov obrany a financií “Revízia výdavkov na obranu” z júla 2020.

Táto správa hodnotí výdavky na obranu od roku 2012. Mimo iného konštatuje, že v rokoch 2012 až 2018 boli výdavky Slovenska na obranu nižšie ako priemer v členských krajinách NATO, že Slovensko nespĺňa záväzky a nedostatočne plní ciele spôsobilostí, ktoré na seba preberá ako člen NATO, väčšina kľúčovej armádnej techniky je po dobe životnosti, že väčšina infraštruktúry si vyžaduje väčšie opravy alebo rekonštrukciu a taktiež konštatuje nedostatočnú a zhoršujúcu sa operačnú pripravenosť ozbrojených síl SR.

K podobným záverom dospela aj  tzv. “Biela kniha o obrane” z roku 2013, podľa ktorej má armáda 70 percent pozemnej techniky po životnosti.

V roku 2019 sa konala v Banskej Bystrici vojenská prehliadka k 75. výročiu SNP. Vojaci museli techniku, ktorá sa na prehliadke objavila opravovať na poslednú chvíľu, kvôli jej dlhodobo zlému stavu. V niektorých prípadoch sa mali súčiastky z jedného vozidla použiť do druhého vozidla, aby bola pojazdná čo najväčšia časť vojenskej techniky. 

To sa týkalo aj bojových tankov, ktoré mali byť tiež súčasťou vojenskej prehliadky. Generálny štáb plánoval, že na prehliadke ich ukáže desať, z celkového počtu 22, ktoré sme vtedy mali “na papieri”. Nakoniec sa na prehliadke predstavili len 3 tanky. Navyše, aj na tieto tanky si generálny štáb musel požičať gumené pásy z Česka, aby na nich mohli v Banskej Bystrici jazdiť. 

Ozbrojené sily predstavili na prehliadke tanky T-72, bojové vozidlá pechoty, samohybné kanónové húfnice ShKH 2000 Zuzana, raketomety Modular, ako aj snežné skútre Polaris - dokopy viac ako 200 kusov vojenskej techniky.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error