DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Realita je taká, že Rusko absolútne bezdôvodne napadlo Ukrajinu. Rusko tam 8 rokov okupovalo územie, Rusko tam 8 rokov zabíjalo ľudí, Rusko tam 8 rokov zobralo Krym a Rusko teraz zabilo už niekoľko tisíc nevinných Ukrajincov a ďalšie milióny vytlačilo z územia.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Pravda

24. februára 2022 Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, čo si vyžiadalo niekoľko stoviek obetí a milióny utečencov. Rusko už v roku 2014 anektovalo Krym a od tzv. Euromajdanu podporuje proruských separatistov na území Doneckej a Luhanskej oblasti. Vojenské strety v tejto časti krajiny si vyžiadali množstvo mŕtvych vojakov a civilistov.

V novembri 2013 v Kyjeve vypukli masové protesty, ktoré sú dnes známe ako Euromajdan. Dôvodom protestov bolo pozastavenie podpisu asociačných dohôd medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Vtedajší prezident Viktor Janukovyč sa snažil o odvrátenie európskeho smerovania Ukrajiny a jej návrat pod silnejší vplyv Ruska. Protesty na námestiach potlačili bezpečnostné zložky silou, čo viedlo k niekoľkomesačným protestom a bojom v uliciach. Protesty vyústili až v Janukovičov útek z krajiny a vyhlásenie predčasných volieb.

Po vstupe ruských vojsk, pôvodne neoznačených, na Krym podpísal ruský prezident Vladimir Putin oficiálne anektovanie Krymu Ruskom. Tento akt však nie je všeobecne uznaný medzinárodným spoločenstvom. Krym ako súčasť ruského územia uznalo šesť krajín, medzi nimi napríklad Venezuela či Sýria.

Rusko tak od roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom okupuje územie Ukrajiny a v oblastiach Donecka a Luhanska podporuje separatistov. Len dva dni pred inváziou na Ukrajinu Rusko uznalo nezávislosť týchto ľudových republík.

Už osemročné pôsobenie Ruska na Ukrajine si vyžiadalo množstvo obetí, podľa reportu OSN (.pdf) z februára 2022 ich bolo viac ako 14 tisíc. 

Ide o obete na oboch stranách konfliktu, pričom civilné obete OSN odhaduje na 3 404. Existujú odhady nemeckých bezpečnostných zložiek, že by mohlo ísť až o 50 tisíc mŕtvych vojakov a civilistov. 

Vojenská invázia Ruska na územie Ukrajiny priniesla ďalšie obete a množstvo ľudí, ktorí pred vojnou utiekli do okolitých krajín. Presný počet nie je možné určiť, OSN potvrdila zatiaľ 636 civilných obetí a 1125 zranených, upozorňuje však, že nemá k dispozícii dáta z obliehaných miest, odkiaľ neoverejné zdroje reportujú stovky mŕtvych. Viac ako 2 milióny utečencov už opustilo svoj domov a utieklo do okolitých štátov.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error