DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

...akým spôsobom proruská propaganda sa snaží meniť naratív štátu a on tomu podľahol.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Pravda

Andrej Danko ako predseda SNS nominoval do vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho v rokoch 2016 - 2020 jednak ministra obrany a tiež riaditeľa SIS. Najmä SIS vo svojich výročných správach upozorňovala na rozsiahlu ruskú propagandu na území Slovenska. Preto hodnotíme tento výrok ako pravdivý.

Andrej Danko bol predsedom Národnej rady Slovenskej republiky v rokoch 2016-2020 v koalícii so stranou Smer-SD a Most-Híd. SNS v tejto vláde, vzhľadom ku koaličnej dohode, nominovala ministra obrany a rovnako tak riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Nakoľko sa riaditeľ Vojenského spravodajstva zodpovedá priamo ministrovi obrany, môžeme potvrdiť, že SNS ovládala aj vojenskú rozviedku a kontrarozviedku. 

Vo výročných správach za roky 2016 a 2017 sa Ruská federácia spomína výhradne v zahraničnopolitickej oblasti, pričom sa uvádza, že sa snaží presadzovať svoje záujmy a upevňovať svoje veľmocenské pozície a budovať a posilňovať vplyv a zväzky so štátmi v postsovietskom priestore.

Od roku 2018 sa Rusko začína objavovať vo výročných správach SIS v oblasti kontrašpionáže a hybridných hrozieb. 

SIS monitorovala aktivity cudzích spravodajských služieb, pričom „činnosť ruských spravodajských služieb bola namierená proti chráneným záujmom SR ako člena EÚ a NATO. Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany.“

Vo výročnej správe SIS v oblasti kontrašpionáže a hybridných hrozieb z roku 2019 sa píše o ruských zdrojoch (oficiálne médiá, štátne inštitúcie), ktoré vytvárali kampane za účelom diskreditácie EÚ a NATO na Slovensku, primárne na internete. Tieto naratívy následne šírili proruské občianske organizácie, skupiny na sociálnych sieťach a tzv. alternatívne médiá.

V správe sa tiež spomína ruská propaganda, ktorá využívala proruských sympatizantov na nekritické šírenie ich posolstiev. 

V podobnom duchu sa nesie aj výročná správa SIS z roku 2020, pričom zdôrazňuje, že SR sa stala terčom kybernetických útokov, z ktorých sú podozrivé ruské spravodajské služby. 

Správa explicitne uvádza: „Že sa takéto spravodajské aktivity diali museli vedieť minimálne čelní predstavitelia štátu, nakoľko v tomto období došlo aj k vyhosteniu spravodajcov Ruska s diplomatickým krytím, pričom o tejto skutočnosti mala SIS dôkazy.“

Vojenské spravodajstvo je v zmienkach o Ruskej federácií vo svojich výročných správach o niečo striedmejšie.

Napriek tomu, v správe o činnosti za rok 2019 uvádza „v roku 2019 pretrvával záujem ruských spravodajských služieb o získavanie citlivých a utajovaných informácií vo vzťahu k obranyschopnosti SR a NATO.“

Vďaka uvedeným pasážam z výročných správ SIS môžeme hodnotiť výrok ministra Naďa o zaznamenanej činnosti ruskej propagandy na Slovensku, už v čase Andreja Danka na poste predsedu parlamentu, ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error