DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

(Andrej Danko, pozn.) zabránil veľakrát schváleniu strategických dokumentov, bezpečnostnej stratégie, zmluvy s Američanmi.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Pravda

S Bezpečnostnou stratégiou mala Dankova SNS problém opakovane. Tento strategický dokument vláda schválila v roku 2017, vtedajší predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) však povedal, že jeho strana má k dokumentu výhrady. Problémom malo byť označenie Ruska ako bezpečnostnej hrozby pre Slovensko. Podobné komplikácie sprevádzali aj prijatie Obrannej stratégie SR. Oba dokumenty nakoniec schválila až súčasná parlamentná zostava v roku 2021.

V roku 2019, keď prebiehala diskusia o obrannej dohode s USA, sa vtedajší predseda NR SR Andrej Danko aj s ostatnými predstaviteľmi SNS postavili proti takejto spolupráci. USA ponúkali Slovensku 105 miliónov eur, podmienkou však bolo podpísanie obrannej zmluvy. Danko povedal, že Slovensko má dostatok svojich financií a v prípade prijatia pomoci SNS odíde z vládnej koalície. Ministerstvo obrany vedené nominantom SNS nakoniec spoluprácu s USA odmietlo.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error