DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Celý svet vyhosťoval ruských agentov, ktorí mali diplomatické krytie, len Slovenská republika to neurobila, lebo on to zakázal. Povedal, že keď vyhostíme ruských špiónov zo Slovenska, tak on odíde z koalície.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Pravda

Andrej Danko bol ako predseda parlamentu v roku 2018 po prevalení kauzy Skripaľ proti vyhosteniu ruských diplomatov zo Slovenska. S Dankom bol v tomto zajedno aj Robert Fico. Denník N informoval, že Danko toto rozhodnutie vetoval. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Danko je známy svojím dlhodobým proruským postojom a spochybňovaním sankcií voči Rusku a obhajobou jeho krokov.

Väčšina štátov EÚ, USA, Kanada, Austrália a mnoho ďalších krajín vyhostilo niekoľkých ruských diplomatov ako reakciu na otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa novičokom na území Spojeného kráľovstva.

Niekoľko európskych štátov, ako napríklad Rakúsko alebo Slovensko, ruských diplomatov, resp. agentov s diplomatickým krytím nevyhostilo. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek (SNS) povedal, že Slovensko bude čakať na výsledky vyšetrovania. Na presvedčivé dôkazy o zapojení ruskej tajnej služby v kauze Skripaľ chcel čakať aj Danko. Vyhostenie diplomatov odmietal. Denník N sa odkazoval na zdroje z prostredia tajných služieb a informoval o tom, že toto rozhodnutie Danko vetoval.

S Dankom v tomto súhlasil aj Robert Fico. Obaja nechceli poškodiť slovensko-ruské diplomatické vzťahy. Jedinou reakciou slovenskej diplomacie nakoniec bolo stiahnutie slovenského veľvyslanca z Moskvy.

Slovensko nakoniec jedného ruského agenta s diplomatickým krytím v decembri 2018 vyhostilo. Nie však pre kauzu Skripaľ, ale pre špionáž, pri ktorej ho opakovane pristihlo Vojenské spravodajstvo.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error