DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Kým Danko presadzoval pokračovanie s ruskou technikou, podpísal na ďalších 5 rokov migy a neviem čo všetko, tak my sa snažíme závislosti na ruskej technike zbaviť, lebo nám nevedia opraviť. V tomto momente ani náhradné diely neviete kúpiť, nevie ich nikto opraviť atď.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Pravda

Slovenské stíhačky MiG-29 sú dlhodobo zastarané a v zlom stave. Ich prevádzku zabezpečuje dvanásť ruských technikov na letisku Sliač. Kvôli ich zlému stavu sa Ministerstvo obrany ešte v roku 2014 rozhodlo zaobstarať nové stíhačky. Vtedajší minister Martin Glváč sa snažil dohodnúť na prenájme švédskych stíhačiek JAS 39 Gripen. Tieto stíhačky mali byť dodané do roku 2019, dokedy zároveň predĺžil aj servisnú zmluvu s Rusmi. 

To sa však zmenilo po príchode SNS na rezort obrany. Peter Gajdoš, nominant Andreja Danka, prerušil rokovania o švédskych stíhačkách a vyhlásil otvorenú súťaž na dodanie stíhacích lietadiel. V rámci obstarávania bola vyžiadaná cenová ponuka aj od Ruskej federácie na dodanie nových ruských stíhačiek Mig-35. Táto ponuka sa však nakoniec neposudzovala. Danko dokonca naznačoval, že Slovensko by mohlo pôvodné MiGy využívať až do roku 2030. 

Súťaž nakoniec vyhrali americké stíhačky F-16. Tie mali na v porovnaní so švédskymi Grippenmi vyššiu cenu aj dlhšiu dodaciu lehotu. Po zverejnený tohto nákupu sa objavili špekulácie, že SNS vybrala stíhačky s dlhšou dodacou dobou, aby mohla predĺžiť zmluvu s Ruskou federáciou na servisovanie MiGov. Následne vláda naozaj predĺžila zmluvu s Ruskou federáciou do roku 2023, o ďalších 5 rokov. Tento servis nás stojí 177 miliónov eur. Navyše minulý týždeň americká vláda oznámila omeškanie v dodávke stíhacích lietadiel F-16 o dvanásť až štrnásť mesiacov, čo znamená že Slovensko musí vyriešiť ochranu svojho vzdušného priestoru pre toto obdobie.

Opravy a ruských MiGov sú tiež problematické. Slovensko musí súčiastky posielať na opravu do Ruskej federácie, pretože náhradné diely sa dajú zohnať len tam. Navyše súčiastky si Slovenská republika nekupuje, ale prenajíma si ich od ruskej federácie. Sankcie uvalené na ruský režim po útoku na Ukrajinu znemožňujú zháňanie náhradných dielov.

Tomu, že sa chce Ministerstvo zbaviť závislosti na ruskej technike svedčia aj posledné nákupy vojenskej techniky. Ministerstvo nakúpilo 3D radary od izraelského výrobcu Elta, letiskové radary od českej spoločnosti Eldis alebo dva nové vrtuľníky Black Hawk z USA.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error