DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Z Ukrajiny, ale aj Ruska sa dováža vo veľkej miere pre U. S. Steel železná ruda a uhlie a teda koks a najmä tá železná ruda. Pravidelne komunikujem s našimi veľvyslancami v Ukrajine aj v Rusku. Som v kontakte s vedením U. S. Steel, tak doteraz všetko prebieha štandardne. Ale keby sa to zrazu zastavilo, tak U.S. Steel má síce nejaké rezervy, čo vie produkovať, ale dlho by to nevydržalo.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

Železná ruda a metalurgické (koksovateľné) uhlie patria medzi suroviny, ktoré U. S. Steel Košice, s.r.o. dováža  z Ukrajiny a Ruska. Výroba doposiaľ prebieha štandardne a v prípade prerušenia dovozu surovín je spoločnosť schopná z vlastných zásob zabezpečiť výrobu po dobu zhruba troch mesiacov.  Hovorca spoločnosti potvrdzuje, že jej vedenie je v kontakte s Richardom Sulíkom.Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

U. S. Steel Košice kryje dopyt po surovinách dovozom zo zahraničia. Podľa prepravcu ZSSK Cargo pochádza železná ruda využívaná spoločnosťou U. S. Steel Košice pri výrobe z Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine a z Kurskej oblasti v Rusku. Pôvod surovín taktiež potvrdzujú údaje spoločnosti MINERFIN, a.s., ktorá je pre U. S. Steel Košice jedným z dovozcov železnej rudy.

Závislosť amerického oceliarskeho priemyslu na dovoze surovín (najmä surového železa) z Ukrajiny a Ruska, a jeho zraniteľnosť voči prerušeniu dovozu z týchto oblastí dokladá portál Argus Media. 

Hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača potvrdil, že výroba prebieha v štandardnom prevádzkovom režime, ako uvádzajú Aktuality.sk. Vyjadrenie poskytol aj pre projekt Demagog.sk: „Môžeme potvrdiť, že vedenie U. S. Steel je v kontakte s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.“

Ďalej upresňuje, že spoločnosť vývoj na Ukrajine sleduje a vykonáva kroky vedúce k úprave stavu zásob strategických surovín. Spoločnosť predpokladá, že prípadný výpadok v dovoze surovín by vedela vlastnými zásobami kompenzovať približne po dobu troch mesiacov: “Podľa súčasného stavu zásob surovín máme naplánovanú výrobu minimálne 90 dní, aj keby došlo k pozastaveniu dodávok surovín.“

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error