DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Kúrenie, tam je už väčší problém. Tamto nie je, že dve-tri eurá, pár percent. Bohužiaľ, niektoré teplárne asi 50 z 338 nenakúpili plyn včas. Andrej Juris, šéf ÚRSO im zaviedol taký koeficient, ktorý im dovolil zvýšiť cenu tepla. Najviac si to odskáču obyvatelia Humenného.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

Ceny plynu naozaj výraznejšie stúpli najmä pre dodávateľov, ktorý si nestihli zaobstarať plyn za výhodnejšiu cenu. Výrazne sa to dotklo najmä mesta Humenné, ktoré sa mimo vysokých cien plynu musí vyrovnať aj so zanedbaným teplovodným potrubím. Tvrdenie ministra Sulíka preto hodnotíme ako pravdivé.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na začiatku roka avizoval, že ceny tepla pre domácnosti od nového roku vzrastú od 8 do 25 %. Domácnosti si tak majú mesačne priplatiť za teplo od 3,30 eur do 11,32 eur.

O 25 % mala cena plynu vzrásť najmä pre domácnosti, ktorých dodávatelia nakupovali cenu plynu až v druhom polroku 2021, teda keď bola táto cena najdrahšia. Takéto nevýhodné rozhodnutie malo urobiť približne 50 z celkovo 350 regulovaných teplárenských spoločností.

Kvôli obavám o dostupnosť plynu určeného na vykurovanie sa ÚRSO koncom roka rozhodlo zvýšiť korekčný koeficient, ktorým korigujú mimoriadne výkyvy na burze.

Humenné patrí k mestám, ktorých sa zdražovanie dotklo najviac. Cena za plyn tam mala narásť až o 41 %. Príčinou tohto nárastu má byť aj kritický stav teplovodného potrubia, ktory je spôsobený tým, že samospráva do tohto majetku od roku 2011 neinvestovala.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error