DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Inde tiež išli hore tie ceny za teplo preto, lebo tie, tie teplárne, teda tí CZT, centrálni zásobovatelia tepla si nekúpili včas NR plyn. Tu sme zaviedli to, bolo to v pondelok, že dali sme nejakú stropovú cenu. Zastropovali sme tú cenu a keď niekto nakupuje 2× drahšie, 3× drahšie, tak má garanciu, že pri trojročnej viazanosti ho plyn bude stáť 80 a nie 160.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

Ministerstvo hospodárstva umožnilo bytovým domom, ktoré by inak nakupovali plyn za neregulované vysoké ceny, uzavrieť zmluvu s SPP s regulovanými cenami. Pri trojročnej viazanosti cenu ministerstvo nestanovilo na 80 eur, nie na 70 eur za megawatthodinu, ako hovorí Sulík. Keďže sa však jedná o miernu odchýlku, výrok hodnotíme ako pravdivý.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na začiatku roka avizoval, že ceny tepla pre domácnosti od nového roku vzrastú od 8 až do 25 %. Domácnosti si mali mesačne priplatiť za teplo od 3,30 eur do 11,32 eur. Cena plynu, z ktorého sa teplo vyrába, mala vzrásť najmä pre domácnosti, ktorých dodávatelia nakupovali plyn až v druhom polroku 2021, kedy ceny rapídne rástli. Takéto rozhodnutie malo urobiť približne 50 teplárenských spoločností. 

Ministersto hospodárstva v súvislosti so zdražovaním tepla 14. februára predstavilo možnosť nakupovať plyn za regulovanú cenu. Bytové domy s vlastnou kotolňou a odberom plynu viac ako 100 megawatthodín ročne sa mohli do 18. februára zaregistrovať na nákup plynu od štátneho SPP. Cena sa odvíjala od dĺžky viazanosti. Pri podpise ročnej zmluvy s SPP ministerstvo stanovilo cenu na 90 eur za megawatthodinu, pri dvojročnej na 80 eur a pri trojročnej viazanosti na 70 eur za megawatthodinu.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error