DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Treba ešte pripomenúť, a to ste tiež ešte nepovedali, pán minister, že ešte aj tých 61 EUR na začiatku relácie, to nie je pre každého občana. Pre každú fyzickú osobu. Ja som počul ešte, že Igor Matovič ide rozlišovať ešte aj domácnosť, lebo tam, kde majú nejaký veľký dom, kde majú bazén, povedal.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

Peter Pellegrini hovorí o zmrazení cien pre domácnosti na silovú elektrinu, ktoré upravuje Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva a Ministerstvom financií na jednej strane a so Slovenskými elektrárňami na strane druhej. 

Podľa memoranda spoločnosť Slovenské elektrárne musí ponúknuť pre vybrané skupiny konečných odberateľov (štandardné domácnosti) na predaj v priebehu roka 2023 a 2024 6,15 TWh elektriny za cenu 61,2077 eur za megawatthodinu (.pdf, s. 2). Zraniteľných odberateľov má určiť Ministerstvo hospodárstva po dohode s Ministerstvom financií. Je teda pravda, že cena 61 eur sa nebude týkať každej domácnosti. 

Igor Matovič v relácii Braňo Závodský v rádiu Expres prišiel s nápadom, že lacnejšia elektrina možno nebude pre všetkých. Domácnosti, ktoré si elektrinou vyhrievajú napr. bazéne, ju za špeciálnu cenu nedostanú. Matovič sa pritom vyjadril o každej domácnosti s bazénom, hovoril len o 25-metrovom bazéne: ,,Aby my sme teraz zbohatlíkom, nejakým oligarchom platili vyhrievanie 25-metrového bazéna, tak to určite nie.” 

Ktorých domácností sa cena bude týkať nie je rozhodnuté, a Matovič upozorňuje na spoločenskú dohodu v tejto otázke. Rovnako Richard Sulík v relácií reagoval na Pellegriniho slová tým, že podmienky pre zníženie sa ešte budú vyjednávať počas roka.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error