DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Nie, to nie je pravda a za to, za tú reformu je veľká väčšina koalície. Však neprešla o 2 alebo 3 hlasy, to je teda, to nie je len pani ministerka.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

Zo štyroch kľúčových zákonov súdnej reformy posunuli poslanci do druhého čítania len jeden. Pri návrhoch zákonov, ktoré neprešli, bolo hlasovanie skutočne veľmi tesné. Súdnu reformu podporila väčšina koalície, proti hlasovali hlavne poslanci zo Sme rodina a Za ľudí. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Jediný návrh, ktorý prešiel, sa týka zmien sídel a obvodov okresných súdov. Počíta so zrušením okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Zo 141 prítomných poslancov ho podporilo 80.

Následne o jeden hlas neprešiel návrh zákona o zmene v súvislosti s novými sídlami a obvodmi krajských súdov. 

Dva návrhy o zriadení Mestského súdu v Bratislave a v Košiciach podporilo 67 zo 141 prítomných poslancov (142 pri druhom návrhu, pozn.). Z koalície s návrhmi nesúhlasili poslanecké kluby Sme rodina a Za ľudí. Obidve strany však vyjadrili záujem o súdnej reforme rokovať.

Reformy v oblasti súdnictva a súdnej mapy sú podľa premiéra Hegera kľúčové pre plán obnovy a čerpania prostriedkov z neho.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error