DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

SPP, matka to je vec, ktorú Robert Fico kúpil okolo roku 2014 do štátneho vlastníctva. 6 rokov po sebe robila stratu 70 až 100.000.000 EUR ročne. Pol miliardy za 6 rokov stratu, samotná matka. Len tá strata bola kašírovaná, bola prekrývaná tým, že mala ešte bohaté dcéry, ktoré každý rok odvádzali zisk. Teraz už samotná matka je v zisku a to nám napr. umožnilo stropovať ceny plynu pre teplárne, ktoré si zanedbali tú svoju povinnosť pri nákupe a to platí už ihneď teraz, tento rok, pretože ste povedali, že sme tento rok nespravili nič. To je 1 vec, čo som chcel spomenúť. Druhá vec, napr. aj JAVYS má nový manažment a hospodária, teda fungujú hospodárnejšie a napr. si mohli dovoliť po asi tridsiatich, štyridsiatich rokoch neriešeného problémy vyzbierať všetok rádioaktívny odpad z nemocníc a zdravotníckych zariadení. Teraz sa to riadne uskladní a zlikviduje. V JAVYS-e v Bohuniciach sa to uskladní a potom sa to zlikviduje.

Sulík a Pellegrini v Na telo - 13.03.2022
Pravda

V roku 2014, za vlády strany SMER na čele s Robertom Ficom  štát získal  100-% podiel v materskej spoločnosti Slovenský  plynárenský priemysel (SPP). Nasledujúcich 6 rokov firma skutočne dosahovala straty v hodnote desiatkach miliónov eur. Firma oficiálne síce vykazovala zisky, dôvodom však bolo, že výpadky dorovnávali dividendy z dcérskych firiem zo skupiny SPP Infrastructure (3).  V roku 2020 SPP po prvýkrát po rokoch dosiahol kladný prevádzkový výsledok  v hodnote 6, 6 milióna eur bez pomoci dcérskych firiem.

Štátna spoločnosť JAVYS,  ktorá sa venuje zabezpečovaniu činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky, získala v roku 2020 nového predsedu a podpredsedu predstavenstva. Vo februári 2022  následne spoločnosť avizovala, že sa zapojí do zabezpečovania likvidácie rádioaktívneho odpadu v zdravotníckych zariadeniach. Zabezpečený odpad bude uskladnený v skladoch Jaslovských Bohuniciach a následne zlikvidovaný.

Na základe týchto informácií výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.03.2022
success
error