DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Klus

SaS

Viaceré krajiny dokonca pristúpili k tomu, že vyzývajú občanov aby opustili územie Ukrajiny, takto ďaleko my zatiaľ nezachádzame, len sme zvýšili cestovné odporúčanie na tretí stupeň z pomyselných štyroch.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

Ministerstvo zahraničných vecí nevyzvalo slovenských občanov, aby opustili územie Ukrajiny, narozdiel od mnohých iných krajín, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Vo štvrtok 10. februára vyzval americký prezident Joe Biden svojich občanov, aby z územia Ukrajiny odišli čo najskôr. K rovnakému kroku v sobotu 12. februára pristúpil aj premiér Austrálie Scott Morrison. 

Postupne sa začali pridávať aj ďalšie štáty ako Veľká Británia, Kanada, Lotyšsko, Japonsko, Španielsko, Holandsko, Švédsko, Estónsko či Izrael, ktoré vyzvali svojich občanov na odchod z Ukrajiny.

Po zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí sa rezort slovenskej diplomacie rozhodol stiahnuť rodinných príslušníkov zamestnancov diplomatického aparátu na Ukrajine.

Rezort diplomacie v čase relácie odporúčal občanom necestovať do oblastí Ukrajiny, ktoré nie sú pod kontrolou suverénnej vlády. Jedná sa o oblasti Luhansk, Donetsk, Krym a Sevastopoľ. Toto opatrenie predstavuje tretí stupeň odporúčania z možných štyroch. Od 20. februára (teda až po vysielaní relácie) je toto odporúčanie sprísnené na štvrtý stupeň, okamžite opustiť Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error