DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Kéry

SMER-SD

Pokiaľ ruské vojská sa nepriblížili k ukrajinskej hranice, nikto nebol ochotný viesť s Moskvou žiadny dialóg.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Nepravda

Výrok poslanca Smeru-SD Mariána Kéryho hodnotíme ako nepravdivý. Poslanec nehovorí pravdu o skutočnosti, že by Západ nerokoval s Ruskom pred tým, než opakovane vyslalo viac ako 100 tisíc vojsk k hraniciam s Ukrajinou. Dialóg medzi stranami prebiehal a prebieha neustále, či už na bilaterálnej alebo multilaterálnej úrovni.

Datovať pohyby ruských vojsk v súvislosti s aktuálnou situáciou môžeme ešte k aprílu 2021. Rusko vtedy zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou a tiež na anektovanom polostrove Krym približne 150 tisíc vojakov. Neskôr Rusko tieto jednotky stiahlo.

Aktuálna situácia je bezprostredne spojená s ďalšou vlnou presunu ruských vojsk. Tá sa začala v novembri roku 2021 a počet vojakov nie je presne známy, v posledných dňoch sa však jedná určite o viac ako 100 tisíc vojakov, niekoľko tisíc kusov ťažkej techniky a letectva. Presuny vojakov od novembra dokazujú aj satelitné snímky.

Súčasťou presunu vojsk k hraniciam Ukrajiny sú aj vojenské cvičenia ruskej armády. Takto bolo napríklad uskutočnené vojenské cvičenie s účasťou približne 6000 vojakov a 60 bojových lietadiel na juhozápade Ruska a na polostrove Krym.

Výrok poslanca Kéryho o neexistencií dialógu medzi Ruskom a Západom nie je založený na pravde. Môžeme povedať, že sa rokovania medzi oboma stranami zintenzívnili po vojenských manévroch ruskej armády pri hraniciach Ukrajiny, to je však pri eskalácií napätia v medzinárodných vzťahoch typická črta pri snahe o mierové riešenie situácie.

Rusko, Ukrajina, Francúzsko a Nemecko sa stretávajú v tzv. Normandskom formáte od roku 2014 s cieľom vyriešiť konflikt na Donbase.

Veľmi dôležitým zoskupením pre multilaterálne jednania je Rada NATO - Rusko, kde sa rokuje o bezpečnostných a vojenských aspektoch spolupráce v Európe. Rokovania Rady NATO - Rusko sa uskutočnili trikrát v rokoch 2016 a 2017. Ďalšie dve stretnutia sa odohrali v roku 2018 a 2019.

Základom pre dialóg medzi európskymi krajinami je aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej členmi sú, okrem iných, Rusko, Ukrajina, ale aj USA. Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine v roku 2014 sa štáty OBSE stretli niekoľkokrát, pričom často sa riešil práve konflikt na Ukrajine. Rokovania ministrov zahraničných vecí sa v OBSE uskutočňujú raz ročne.

Neodmysliteľnou súčasťou pri udržiavaní dialógu s Ruskom sú však aj bilaterálne rokovania, najznámejšie na úrovni USA - Rusko. Prezidenti oboch krajín sa stretli napríklad v roku 2018 v Helsinkách. Súčasťou aktuálnej situácie už bolo stretnutie medzi Joe Bidenom a Vladimirom Putinom v Ženeve v júni 2021.

Vzhľadom k uvedeným informáciám hodnotíme výrok poslanca Kéryho ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error