DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Klus

SaS

Bola tu olympiáda v Pekingu, taká istá ako teraz beží, v roku 2008 keď zaútočili (Rusko, pozn.) na Gruzínsko. Dodnes okupujú dve časti gruzínskeho územia, tak, ako ho uznávame my.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

V auguste 2008 vypukol ozbrojený konflikt medzi Gruzínskom a separatistami z regiónu Južné Osetsko a Abcházsko. Pár dní na to, v deň začiatku olympiády v Pekingu, sa k separatistom pripojila ruská armáda. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Spomínané regióny sa snažili o nezávislosť od Gruzínska už od 90. rokov (.pdf), odkedy si držali relatívnu autonómiu. Konflikt však začal eskalovať po uznaní nezávislosti Kosova niektorými západnými štátmi, kedy sa začalo Rusko v konflikte viac angažovať. 

Boje medzi gruzínskou armádou a separatistami vypukli 1. augusta 2008, ruská armáda na územie týchto oblastí vstúpila 8. augusta, v deň začiatku letných olympijskych hier, ktoré sa rovnako ako tento rok konali v Pekingu

Po bojoch Rusko uznalo nezávislosť týchto dvoch republík, s čím vyjadrila slovenská diplomacia nesúhlas. Gruzínska vláda tieto územia považuje za protizákonne okupované Ruskom. Slovenská republika uznáva územnú celistvosť Gruzínska a k uznaniu nezávislosti týchto dvoch území dodnes neprišlo.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error