DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Kmec

Hlas

Už samotný Ron Asmus, ktorý je zakladateľ a otcom myšlienky rozširovania NATO v deväťdesiatych rokoch upozorňoval na to, že NATO sa môže rozširovať iba vtedy, keď budú rešpektované legitímne záujmy Ruskej federácie predovšetkým v jej najbližšej oblasti, a samozrejme, nemôže byť právo veta Ruska na rozširovanie NATO, avšak ten proces sa musí stále diať s diskusiou s Ruskom o rešpektovaní záujmov.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

Ronald D. Asmus patril k jedným z prvých zástancov myšlienky rozšírenia NATO o krajiny strednej a východnej Európy. Pri rozširovaní bol však zástancom  prehĺbenia dialógu s Ruskom a opatrnosti vo vzťahu k jeho bezpečnostným záujmom. V roku 1993 Asmus spolu s kolegami napísal:

„NATO needs to remain sensitive to Russia's security interests and the delicate balance of power in Moscow. As it transforms and expands relations with Central and Eastern Europe, the West should not give Russia the feeling that a new iron curtain is being erected along its western border. As NATO strengthens its links to Central and Eastern Europe, it should expand and deepen its security dialogue with Russia, above all with the Russian military, which still tends to see NATO as an anti-Russian alliance…Extending the alliance eastward should be seen as the West taking a step toward Russia, rather than against it.”

V preklade: „NATO si musí zachovať citlivosť voči ruským bezpečnostným záujmom a krehkej rovnováhe moci v Moskve. Západ by popri tom, ako mení a rozširuje vzťahy s krajinami strednej a východnej Európy, nemal dať Rusku pocit, že okolo jeho západnej hranice sa vztyčuje nová Železná opona. Zároveň s posilnením prepojenia so strednou a východnou Európou by malo NATO rovnako rozširovať a prehlbovať aj bezpečnostný dialóg s Ruskom a predovšetkým s ruskou armádou, ktorá má stále sklon vidieť NATO ako protiruskú alianciu. Rozširovanie aliancie na východ by malo pôsobiť ako krok v ústrety Rusku, nie proti nemu.”

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error