DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Kéry

SMER-SD

Ja si pamätám, že na začiatku volebného obdobia pani prezidentky sa jej opýtali, či si vie predstaviť rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ona odpovedala bez mihnutia oka, že vie si to predstaviť, ide o Macedónsko, o Ukrajine nikto nepovedal ani slovo.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Nepravda

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na začiatku svojho obdobia vyjadrila, že každá krajina má právo slobodne sa rozhodnúť, kam chce patriť, vrátane Ukrajiny. Čo sa Severného Macedónska týka, to začalo proces vstupovania do NATO ešte predtým, než prezidentka nastúpila do úradu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO, Jensom Stoltenbergom, 26. júna 2019, teda len 10 dní po jej inaugurácii v príhovore hovorí: ,,Rovnako sa budeme snažiť presadzovať pokračovanie našej podpory vo vzťahu k Ukrajine. Myslím si, že každá krajina má právo sa slobodne a suverénne rozhodnúť, kam chce patriť, napríklad aj do EÚ a NATO. Samozrejme, že Ukrajina v tomto čase najviac potrebuje  stabilitu.” Nie je teda pravdou, že by o Ukrajine “nikto nepovedal ani slovo”. 

Zároveň na tom istom stretnutí diskutovala prezidentka Čaputová s generálnym tajomníkom Jensom Stoltenbergom o Severnom Macedónsku, ktoré  už v tom čase bolo v procese vstupovania do NATO. Vo februári 2019 totižto krajiny Aliancie podpísali jeho prístupový protokol. 

Zuzana Čaputová už nemala žiadnu možnosť ovplyvniť pozíciu Slovenska k vstupu Severného Macedónska do NATO, nakoľko zmluvu o vstupe ratifikovala Národná rada 4. apríla 2019, teda 2 mesiace pred nástupom prezidentky do svojho úradu. Za vstup Severného Macedónska do NATO vtedy hlasoval aj poslanec Kéry.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error